Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Staněk dvakrát bodoval na Red Bull Ringu

Staněk dvakrát bodoval na Red Bull Ringu

Vedení v šampionátu však neudržel

Roman Staněk nenavázal na svůj úspěch z úvodního klání seriálu ADAC Formel 4 v Oscherslebenu. Na Red Bull Ringu se musel spokojit se dvěma sedmými místy. V celkovém pořadí pak klesl z první na čtvrtou příčku.

Vstup do víkendu přitom českému reprezentantovi vyšel, když v pátečních kvalifikacích obsadil třetí a pátou příčku. Nejrychlejší v obou byl Dennis Hauger.

V sobotním závodě bohužel pilot týmu US Racing neudržel nadějnou pozici a byl odmávnut jako sedmý. „Špatně jsem odstartoval a propadl se zpět. Ale dokázal jsem se postupně propracovat kupředu a v závěru urvat alespoň pár bodíků. To, že jsem podstoupil několik soubojů, je pro mě velmi důležité, protože se v tomto směru musím ještě mnoho učit,“ uvedl Staněk, který byl klasifikován jako nejlepší z nováčků. 

Roman Staněk tentokrát na stupně vítězů nevystoupil

Způsobem start – cíl vyhrál Hauger, kterého neohrozil ani výjezd safety caru. „Po restartu jsem si dokázal brzy zase vytvořit náskok. Potom jsem se už jen staral o to, abych pošetřil pneumatiky a neudělal nějakou chybu,“ svěřil se norský závodník.

Úvodní nedělní jízda Staňkovi totálně nevyšla, když ji dokončil s kolem ztráty jako jednadvacátý. Pod šachovnicí sice zase jako první projel Hauger, jenže byl příliš aktivní během neutralizace a vysloužil si třicetisekundovou penalizaci. Junior Red Bullu se rázem se ocitl na čtrnáctém místě a trofej pro vítěze putovala do rukou Francouze Théa Pourchaireho. Byla perně zasloužená, protože většinu času sváděl rozhořčený duel s Alessandrem Famularem, který ale nakonec svoji snahu přehnal.

Do čela šampionátu se dostal Francouz Théo Pourchaire

Závěrečný závod se stal kořistí patnáctiletého Estonce Paula Arona. Nejvíce však upoutala Haugerova stíhačka, která jej dovedla ze čtrnácté příčky až do čela. Z něj ovšem dvě kola před koncem odpadl po defektu pneumatiky. Z chvostu pole začínající Staněk podal kvalitní výkon a znovu bodoval.

Šampionát pokračuje ve dnech 26. až 28. července na Hockenheimringu, kde bude součástí doprovodného programu VC Německa.

Výsledky:

1. závod: 1. Dennis Hauger (N, Van Amersfoort Racing), 2. Alessandro Ghiretti (F, US Racing – CHRS) +0,912, 3. William Alatalo (FIN, ADAC Berlin – Brandenburg) +1,390, 4. Alessandro Famularo (VEN, Prema Powerteam) +2,173, 5. Gianluca Petecof (BR, Prema Powerteam) +3,081…7. Roman Staněk (CZ, US-Racing – CHRS) +4,555.

2. závod: 1. Théo Pourchaire (F, US Racing –CHRS), 2. William Alatalo (FIN, ADAC Berlin-Brandenburg) +0,487, 3. Arthur Leclerc (MC, US Racing – CHRS) +1,203, 4. Gianluca Petecof (BR, Prema Powerteam) +2,450, 5. Ido Cohen (ISR, Van Amersfoort Racing) +6,098…21. Roman Staněk (CZ, US Racing – CHRS) – 1 kolo.

3. závod: 1. Paul Aron (EST, Prema Powerteam), 2. Niklas Krütten (D, Van Amersfoort Racing) +0,641, 3. Théo Pourchaire (F, US Racing – CHRS) +2,588, 4. Arthur Leclerc (MC, US Racing – CHRS) +2,830, 5. William Alatalo (FIN, ADAC Berlin – Brandenburg) +2,948…7. Roman Staněk (CZ, US Racing – CHRS) +3,534.

Průběžné pořadí po šesti závodech: 1. Pourchaire 69, 2. Krütten 69, 3. Leclerc 62, 4. Staněk 59, 5. Aron 59.