Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Binotto na titul už nemyslí

Binotto na titul už nemyslí

SF90 potřebuje celou řadu změn

Šéf Scuderie Ferrari Mattia Binotto nechce po sedmi závodech sezony 2019 mluvit o boji o mistrovský titul a Pohár konstruktérů. Prý na ně ani nemyslí. Bodová ztráta je jedna věc, jenže vůz SF90 má zásadní chybu a nějaký čas potrvá, než se ji podaří odstranit. Do té doby bude Mercedes W10 lepším vozem a bez vítězství se o titul bojovat nedá.

"Titul není otázkou, na kterou teď hledám odpověď," prozradil Binotto redaktorovi Auto Motor und Sport. "Potřebujeme dvě nebo tři vylepšení, abychom byli Mercedesu všude vyrovnaným soupeřem."

Nemáme očekávat "B-verzi" letošního vozu, ale tým prý hodlá přivézt kvalitní soubory nových dílů do Francie, Rakouska a Velké Británie. Celá továrna v Maranellu je nyní soustředěna na hledání aerodynamického přítlaku. Bez něj se těžko zahřívají pneumatiky a bez jejich dobré přilnavosti je ztráta v zatáčkách ještě podstatně větší. Nižší aerodynamický odpor na rovinkách to na většině okruhů už nezachrání.

"Když porovnáme (zimní) testování a závod v Barceloně, tak jsme na tom teď byli hůře. Důvod je jednoduchý. Zvolili jsme nesprávný směr vývoje vozu, protože jsme špatně určili nejslabší místa. Náš koncept neladí s letošními pneumatikami. Vůz nepatří mezi nejlepší, co se týče aerodynamického přítlaku. Jelikož máme málo přítlaku, nastávají potíže se zahřátím pneumatik i udržením jejich teploty v ideálním okně, v němž poskytují nejvíce přilnavosti," přiznal Binotto.

Přesto nereagoval na snahu týmu Red Bull donutit Pirelli k velké změně uprostřed sezony, k návratu k loňským pneumatikám, u kterých byl hlavní problém s přehříváním, ne s chladnutím: "Prioritou je správně určit problém a zareagovat nejlépe, jak se dá. Takto budeme opět silní v nejkratším možném čase."