Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Finanční pokuty nemají smysl, souhlasí FIA

Finanční pokuty nemají smysl, souhlasí FIA

Ferrari mělo v Německu jednorázovou výjimku

Nezůstalo bez povšimnutí, že Ferrari v Německu za vypuštění Charlese Leclerka od mechaniků rovnou do cesty vozu týmu Haas dostalo pouze malou finanční pokutu. A že 5000 eur je pro tým Ferrari, jehož roční obrat se počítá ve stovkách milionů eur, to samé, jako kdyby žádný trest ani nebyl udělen, ví i Mezinárodní automobilová federace. Boxová ulička není trať, pracují v ní mechanici, chránění pouze bezpečnostními přilbami a nehořlavými kombinézami.

Kolize v těchto místech nejsou žádoucí, udělovat za ně finanční tresty je nesmysl. FIA to uznává a z Leclerkova německého případu bude poslední výjimka.

Dosud bylo možné udělit za nebezpečné vypuštění jezdce do boxové uličky alternativně finanční trest, ačkoli se tak obvykle nedělo. Odteď, po setkání FIA se zástupci týmů, už komisaři nebudou mít možnost udělit jiný trest než časovou penalizaci.

"Všechno špatně," řekl o pokutě pro Ferrari Max Verstappen. "Když budou dávat pouze pokuty, tak každý bude dělat, co se mu zlíbí. Není to fér. A vysvětlení, že já jsem v Monaku dostal časový trest, protože se můj a Bottasův vůz dotkly? No a? Vždyť se stalo totéž, tým vypustil vůz na trať, když kolem projížděl jiný. Dostat za to pouze pokutu, to je nespravedlivé.Navíc, když pro tým F1 jsou to jenom drobné. Vůbec se to nebere v potaz. Je to špatně, hlavně z hlediska bezpečnosti."