Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pagenaudovi se závod F1 moc líbil

Pagenaudovi se závod F1 moc líbil

Za oceánem je úplně jiný svět

Nestává se moc často, aby jezdec z jednoho břehu Atlantiku chválil vrcholnou sérii toho opačného, ​​pokud tedy zrovna nepřipravuje přestup. Většinou je z USA slyšet, že formule 1 je nudná, protože v ní vyhrávají pouze dva, tři jezdci. Pohodlně se tedy usaďte a přečtěte si pochvalu, kterou na adresu F1 poslal vítěz závodu Indianapolis 500 Simon Pagenaud, jenž byl hostem Velké ceny Maďarska.

"Byl to vzrušující zážitek, hlavně díky fascinující technologii. Aerodynamika těchto vozů je absolutně úžasná. Jsou nádherné. Miluji tato křidélka po celém voze. Je úžasné dívat se, jak Red Bull vymodeloval bočnice se šikovností sochaře, aby dostal co nejvíce vzduchu k chladiči," řekl Pagenaud v rozhovoru pro magazín Racer. "Vozy jsou rychlé, perfektně drží v zatáčkách. Téměř bych řekl, že až příliš dobře. Vypadalo to, jakoby jely po kolejích.

Když Hamilton začal útok, mohli jste vidět, jak vůz změnil řeč těla. Vypadalo to jako ohromná zábava. Jsem rád, že jsem tam byl. Byla to skvělá podívaná. Hodně pomohla dobrá sekvence zatáček jedna a dva. Dá se jimi projet bok po boku, pak rozhodne až třetí zatáčka. Okruhy takové pasáže potřebují a vozy musejí mít dostatek přilnavosti, aby mohly jet vnější stopu.

IndyCar je zaměřena na show. Na to, aby každý fanoušek odcházel spokojený. Jezdci spolupracují s IndyCar, společně hledáme nejlepší recept na nejlepší show. O tom je IndyCar. Hluk, čisté závodění. Nechceme havárie, ale chceme mít nadupané vozy. O technologie zas tak nestojíme.

F1 je hodně sofistikovaná. Je to něco zcela jiného, ​​odlišný druh sportu. Je to jako byste porovnávali kriket s fotbalem. A zaujala mě všechna ta nádhera v padoku a úroveň organizace. V IndyCar jsou mezi vozy menší rozdíly, už proto, že automobilky si nestaví vlastní auta. Je vidět mnoho rozdílů."