Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Týmy se dohodly na dalším omezení testování

Týmy se dohodly na dalším omezení testování

Více na bojišti, méně na cvičišti

Týmy F1 odsouhlasily redukci testovacího programu pro rok 2020, aby tak vyvážily přidání 22. závodu do kalendáře velkých cen.

Příští rok se pojede iv Nizozemsku a ve Vietnamu, jenže z programu vypadává pouze VC Německa. Přitom již letošní sezona má 21 závodů. Aby se týmy vyhnuly přetížení zaměstnanců, rozhodly se škrtnout pár z beztak malého počtu testovacích dnů. Nesetkalo se to s pochopením několika jezdců, jenže lepší řešení nikdo nenašel.

Před sezonou 2020 tedy nebudou zimní testy, jak jsme na ně z posledních let zvyklí - tedy dvakrát čtyři dny. Místo toho musí stačit pouze dvakrát tři dny. Ještě to není definitivní, ale počítá se s tím, že dějištěm opět bude okruh Barcelona-Catalunya, pravděpodobně od 19. do 21. a od 26. do 28. února.

Sezona začne 15. března, tradičně v Melbourne. Také bylo zvykem, že během sezony proběhnou dva dvoudenní testy, přičemž každý tým musí dva z těchto čtyř dnů nasadit jezdce bez zkušeností s F1, aby dostali šanci nadějní mladíci. Tyto testovací dny jsou minulostí, úplně se vyškrtly.

Aby se alespoň částečně vynahradila tato ztráta, posezonní test v Abú Zabí se prodlouží ze dvou na tři dny. Novinkou je, že dva z těchto tří dnů týmy povinně položí na oltář zkoušení mladých jezdců.

Příští rok se v Abú Zabí očekávají přechodné vozy, se kterými budou týmy testovat nové osmnáctipalcové pneumatiky. Mladíci bez předchozích zkušeností s pilotováním vozu F1 ale asi moc dobrou zpětnou vazbu nenabídnou a Pirelli avizuje, že tento bod se ještě musí prodiskutovat.