Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pérez ví, že kolize byla jeho chyba, tvrdí Magnussen

Pérez ví, že kolize byla jeho chyba, tvrdí Magnussen

Magnussen porušil gentlemanskou dohodu, tvrdí zase Pérez

V Singapuru došlo ke kolizi dvou tvrdých závodníků, Dána Kevina Magnussena a Mexičana Sergia Péreze. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby k ní nedošlo v tréninku.

Během pátečního druhého tréninku se stalo, že Valtteri Bottas, Pérez a Magnussen se ocitli na trati relativně blízko sebe a všichni tři v zahřívacím kole po výjezdu z boxů, přičemž se připravovali na rychlé kolo. Bottas si dával ke konci kola na čas a jelikož si za ním jedoucí Pérez chtěl od něj nechat ideální odstup, také zpomalil. Na rovince vedoucí k poslední dvojici zatáček, z níž se pak už akceleruje přímo k cíli, jel středem trati a nepříliš rychle. Magnussen za ním nezpomalil a namířil si to mezi vůz týmu Racing Point a stěnu lemující městský okruh. A oheň byl na střeše.

Pérez, již tak omezený Bottasem, nehodlal nikomu dalšímu dovolit dostat se před něj a kazit mu měřené kolo. Trochu to ale přehnal, když předjíždějícího soupeře vytlačil až do zdi, čímž samozřejmě došlo k poškození vozu Haas. Oba kohouti byli předvoláni před sportovní komisaře.

"Není to v pravidlech, ale máme gentlemanskou dohodu," odkazoval Pérez na zvyk nepokoušet se předjíždět v nájezdu do měřeného kola, který se ale týká hlavně kvalifikace, kde je dosažený čas skutečně důležitý.

"Všichni si chtěli připravit dobré kolo. Myslím, že jsem měl před sebou jeden z mercedesů a nečekal jsem, že se pokusí dostat přede mě. Někteří jezdci respektují gentlemanskou dohodu a jiní ne," dodal mexický závodník, čímž naznačil, že Magnussen gentlemanem není.

Dohoda ale komisaře moc nezajímala a vytlačení soupeře do zdi v tréninku také není moc gentlemanské. Pérez byl uznán vinným, avšak vyvázl pouze s pokáráním. Prvním v této sezoně.

Magnussen je přesvědčen, že i Pérez dobře ví, že hloupost udělal on. Je sice pravda, že existuje gentlemanská dohoda, ale nikdo nečeká pomalý vůz mimo závodní stopu.

"Zatlačil jsem na plynový pedál a když jsem se dostal na jeho úroveň, tak mi prostě zabouchl dveře a já jsem narazil do zdi," popsal situaci jezdec Haasu. "Nevím, jak to vypadalo z jeho úhlu pohledu. Nevím, jestli jel mimo závodní stopu nechtěně, zda se soustředil na něco jiného, ​​nebo co za tím bylo. Ale jel mimo ideální linii. Já jsem zůstal ve stopě a zatlačil plyn na podlahu, abych začal rychlé kolo a on mě vytlačil do zdi. Když se někdo před vámi vystoupí z ideální linie, tak jdete před něj. Neptáte se, zda si je stoprocentně jistý. Prostě jedete."