Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Hamilton pořádně nadzvedl Verstappena

Hamilton pořádně nadzvedl Verstappena

Ten se s ním málem srazil

Lewis Hamilton porušil nepsaná pravidla chování mezi jezdci. Alespoň si to myslí Max Verstappen, který to ovšem nehodlal jen tak nechat být. Oba dva kohouti se kvůli tomu v závěru druhé části kvalifikace málem srazili.

Šlo o situaci, kterou už velmi dobře známe. V nájezdu do svého rychlého kola piloti zpomalují, aby si nechali určitý odstup od vozu před sebou. „Kodex cti“ za těchto okolností velí nepředjíždět. Jenže právě to Hamilton učinil. „Přehnal se kolem nás, jako by se nechumelilo. Nevím, jestli je to arogance, nebo co…,“ vyjádřil se disgustovaný Nizozemec.

Věren své neklidné povaze, rozhodl se nenechat to jen tak být. „Řekl jsem si sám pro sebe: Když ty takhle, k čertu s tebou. Když jsi mně zruinoval kolo, tak já tobě taky,“ přiznal s nezvyklou otevřeností.

Že by Lewis přece jen zpytoval svědomí?

Jenže manévr v 19. zatáčce málem skončil malérem, protože Hamilton se právě snažil dostat před Kvjata. Závodník Red Bullu musel přes obrubník, aby zabránil nejhoršímu. Ani to ho ale neodradilo a nakonec ještě před cílovou čárou se „pomstil“.

Protože jeho líčení kritických momentů je kvůli množství jadrných výrazů nepublikovatelné, dejme slovo druhé straně. „Pouze jsem se snažil udržet pneumatiky v provozní teplotě. Ostatní jeli tak pomalu, že jsem musel jít před ně,“ hájil se Hamilton. „Neexistuje žádné závazné nařízení, že se to nesmí dělat. Tak jsem to uskutečnil a on najednou začal proti mně závodit.

Nejvíce bit na celém incidentu byl Kvjat, jenž se chtěl ještě pokusit postoupit do finálové fáze. „Nevím, o co jim šlo,“ nadával na oba své soupeře bez rozdílu. „Bylo to naprosto hloupé. Dobře, ne snad hloupé, ale určitě zbytečné.

Sportovní komisaři nicméně neuznali za nutné začít záležitost byť jen vyšetřovat. Tudíž nepadly ani žádné tresty.