Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas dostal za kolizi důtku

Bottas dostal za kolizi důtku

Grosjeanovi zničil jediný exemplář podlahy

Valtterimu Bottasovi byla udělena důtka za způsobení kolize s Romainem Grosjeanem.

K incidentu došlo ve druhém tréninku a mnozí lidé v padoku kroutili hlavami, jelikož takové kolize patří spíše do závodu. Horké hlavy se jim nevyhnou v kvalifikaci, ale během trénování jsou opravdu neobvyklé, hlavně ze strany zkušených závodníků.

Hlavní viník sedící v rychlém voze Mercedesu před jedenáctou zatáčkou okruhu Yas Marina neodhadl vzdálenost za haasem a rozhodl se dostat před něj. Dovnitř zatáčky se však potopil na poslední chvíli a kouř od jeho levé přední pneumatiky naznačuje, že v té chvíli už věděl, že je zle. Grosjean nepokládal za nutné kontrolovat zpětné zrcátko a byl překvapen, když ve vrcholu zatáčky našel jiný monopost.

Přestože Grosjean narazil do Bottase, důtku dostal finský jezdec a svou chybu i sám přiznal.

"Valtteri přiznal odpovědnost za kolizi s tím, že to jeho neúspěšný pokus o předjetí ji zapříčinil kolizi," oznámili sportovní komisaři.

Po kolizi byly vyvěšeny červené vlajky, odklízení úlomků zabralo téměř 10 minut. Bottas se do tréninku nevrátil kvůli nespecifikovanému úniku kapaliny. Grosjeanovi se poškodila podlaha, jediný experimentální exemplář.

"V podstatě je to nejnovější vývojový krok z VC Japonska, který jsem tady poprvé zkoušel. Kevin (Magnussen) ji měl v USA a moc se mu nezamlouvala. Udělalo se pár úprav, abych ji tu mohl otestovat v prvním tréninku a získali jsme data pro další vývoj," vysvětlil francouzský jezdec. "Byl jsem spokojen, tak jsem si ji nechal i pro druhý trénink a přizpůsobili jsme jí naše nastavení. Měli jsme pouze jeden kus, takže nyní musíme vůz přestavět. Zpět na specifikaci z Melbourne..."