Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Souboj týmových kolegů - Ricciardo versus Hülkenberg

Souboj týmových kolegů - Ricciardo versus Hülkenberg

Jeden si rychle zvykl, druhý musí z kola ven

Nico Hülkenberg letos nebude součástí startovního pole F1. Šance na návrat se zdá být malá, přestože ve srovnání s uznávaným Danielem Ricciardem si loni nevedl špatně.

Australan měl na začátku sezony problém sžít se s těžko předvídatelným vozem Renaultu, tak odlišným od aut s vysokým přítlakem, pokročilejším systémem zavěšení kol a skvělou stabilitou při brždění, která měl ve špičkovém týmu Red Bullu. Docela rychle ale začal Hülkenberga porážet v kvalifikacích. Konečné skóre jejich sobotních soubojů je 14:7, ale jedním dechem je třeba dodat, že průměrný rozdíl v dosažených časech je 0,07 sekundy. Ricciardo a Hülkenberg byli z tohoto pohledu v kvalifikacích nejvyrovnanějšími týmovými kolegy z celého pole.

Statistiky ze závodů už ale mluví jasnou řečí. Ricciardo byl většinou na trati před týmovým kolegou. Ve dvou třetinách případů byl před ním i v cíli závodu a zaslouženě tedy má více bodů. A to měl o tři odstoupení z důvodu technických poruch více než německý kolega.

Hülkenberga musí mrzet smyk a následný náraz do bariéry na Hockenheimringu, kterým zahodil velkou šanci dostat se poprvé (a naposledy) ve F1 na stupně vítězů. Nejlepší závod Renaultu se odehrál na Monze, kde žluto-černé vozy obsadily čtvrté a páté místo. Australanovi nevyšel start a na začátku závodu se propadl za Hülkenberga, ale ještě před cílovou čárou ho v souboji o čtvrté místo opět předjel. Pozoruhodné je, že ačkoliv podávali vyrovnané výkony a často proto závodili kolo na kolo, za celý rok mezi nimi nedošlo k jediné kolizi.

  Daniel Ricciardo
Nico Hülkenberg
lepší umístění v kvalifikaci 14 7
kola před týmovým kolegou 686 392
lepší umístění v cíli závodu 10 5
body 54 37