Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Souboj týmových kolegů – Pérez versus Stroll

Souboj týmových kolegů – Pérez versus Stroll

Syn majitele dostal tvrdou lekci

Tým Force India od svého vzniku zaměstnával zajímavé jezdecké dvojice. Nejdéle vydrželi Sergio Pérez a Nico Hülkenberg. Oba týmu přispívali velkým množstvím bodů, ačkoli přístup k závodění měli hodně odlišný. Jeden měl nos na to, jak se nečekaně dostat na stupně vítězů, druhý býval spolehlivým sběračem bodů. V letech 2017 a 2018 vedle Péreze závodil Esteban Ocon. Získal si jméno a při soubojích týmových kolegů karbon létal jedna radost. Letos tým vstoupil do šampionátu s novým majitelem, se jménem Racing Point a s jiným mladíkem vedle Péreze.

Ocon dostal padáka, aby mohl závodit syn majitele týmu. Ten si s sebou z Williamsu přinesl pověst slabého kvalifikanta a dobře se o ni postaral. Sobotní souboje dopadly 18:2 v neprospěch Lanceho Strolla. Ze dvou Pérezových porážek byla jedna v USA, kde se moc nesnažil, protože věděl, že ho před závodem čeká penalizace.

Výhodou jezdce se slabou rychlostí na jedno kolo je, že i v neděli večer se může vymluvit na špatnou výchozí pozici a pochválit svůj pokrok po startu. Stroll ve čtrnácti kvalifikacích vypadl ve Q1, v čem ho překonali pouze jezdci Williamsu. I nedělní souboje tak dopadly pro Strolla katastrofálně. Prohrál 14:3.

Co se ale hlavně počítá, jsou body. Těch Stroll nemá, procentuálně, zase o tolik méně než zkušenější Pérez. Mexičan nasbíral 52 bodů a Kanaďan 21, tedy asi 30 % z celkového zisku Racing Pointu. Do velké míry za to vděčí dvanácti bodům za čtvrté místo v deštěm smáčené a výjezdy safety caru prošpikované Velké ceně Německa. Pouze devět bodů získal ve zbytku sezony.

Naproti tomu Pérez bodoval jedenáctkrát a čtyřikrát byl v cíli nejlepší ze "zbytku světa". To se Strollovi nepovedlo ani jednou, i v Německu před ním byl Daniil Kvjat. Alespoň že toho růžového karbonu v interních soubojích moc nelétalo, jelikož vozy většinou závodily daleko od sebe. Stroll má ale výhodu, že se o své místo v týmu nemusí vůbec obávat, takže v dalších letech můžeme sledovat, zda se odrazí ode dna.

  Sergio Pérez
Lance Stroll
lepší umístění v kvalifikaci 18 2
kola před týmovým kolegou 783 345
lepší umístění v cíli závodu 14 3
body 52 21