Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Latifi není na nováčka ani trochu starý

Latifi není na nováčka ani trochu starý

Jeho sportovní věk je přesně ideální

Nicholas Latifi bude jediným nováčkem na startu Velké ceny Austrálie 2020, nebude však zdaleka nejmladším jezdcem. Kontrast s trendem dostávat do F1 co nejmladší talentované jezdce, aby se etablovali ve specifickém prostředí velkých týmů, mimořádně rychlých vozů, extrémní mediální pozornosti a neobyčejně dlouhých sezon, je nejlépe vidět ve srovnání s Maxem Verstappenem. Nizozemec loni oslavil 22. narozeniny a toto bude již jeho šestý rok závodění ve F1. Latifimu je 24 let a začíná v týmu, který byl poslední dva roky nejslabším v poli. Může i z něj jednou být šampion?

"Kdybych do F1 šel před dvěma, třemi lety, měl bych pocit, že ještě nejsem připraven. Ne tak, jako jsem teď," brání se Kanaďan. "Většina lidí neví, že jsem se závoděním v motokárách začal později než většina současných jezdců. Kdybychom se bavili o mém motorsportovním věku, porovnání by vyšlo jinak.

Do světa velkého závodění jsem se dostal až ve třinácti. Naproti tomu jezdci jako Verstappen nebo Esteban (Ocon) závodili v motokárách už jako čtyřletí. Takže kdybychom to porovnali, já závodím asi dvanáct let. Když se sedmnáctiletý Max dostal do F1, měl za sebou řekněme třináct let závodění. V porovnání s průměrným věkem nováčka v posledních letech samozřejmě jsem starší, ale co se týče zkušeností, teď právě nastal správný čas."

Latifi se v GP2 (současné F2) poprvé objevil v roce 2014 a pevnou součástí startovního pole se stal na konci sezony 2015. Po třech kompletních sezonách se mu na čtvrtý pokus povedlo obsadit druhé místo v konečném hodnocení šampionátu, díky čemuž má i dostatek bodů FIA k udělení superlicence jezdce F1.

Latifi jde proti trendu závodníků, kteří se naučili jezdit dříve než běhat.