Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Latifi nebude pokračovat s Williamsem

Latifi nebude pokračovat s Williamsem

Příští rok začne novou kapitolu.

Tým Williams a jezdec Nicholas Latifi společně oznámili, že další smlouvu už spolu nepodepíší, což znamená konec spolupráce na konci letošní sezony. Oznámení přišlo po skončení evropské části sezony, během třítýdenního volna, ale i po debutu Nycka de Vriese, který byl ve voze Williamsu na první pokus rychlejší než Latifi a hned i získal body, což se kanadskému jezdci letos ještě nepovedlo. Došlo tedy k nepříliš časté situaci, že tým vyloučil pokračování se stejným jezdcem a jezdec vyloučil pokračování ve stejném týmu, aniž by alespoň jeden z nich mohl rovnou oznámit své plány do budoucna.

Rád bych využil této příležitosti k poděkování všem ve Williams Racingu, všem lidem v továrně, všem z cestujícího týmu, za tři společné roky,“ píše se v Latifiho tiskové zprávě. „Nikdy nezapomenu na první body získané loni v Maďarsku a do další kapitoly mé kariéry si ponesu vzpomínky na skvělý tým. Vím, že nikdo z nás nepoleví ve svém snažení až do konce roku.

Náš společný čas se krátí, ale vím, že do zbytku sezony všichni vložíme maximum úsilí,“ řekl šéf Williamsu, Jost Capito. „Přejeme mu hodně štěstí a mnoho budoucích úspěchů v kokpitu i mimo něj.

V roce 2019 obsadil druhé místo v šampionátu F2, ale ve F1 byli týmoví kolegové nad jeho síly. Foto: Williams

V roce 2020 se Latifimu ve slabém voze Williamsu nepodařilo získat ani bod. Loni získal zmíněné body v Maďarsku, které je zatím jednoznačným vrcholem jeho již téměř tříletého snažení ve F1. Hned v následujícím (ne)závodu v Belgii obsadil deváté místo, ale tento úspěch už byl zastíněn druhým místem týmového kolegy George Russella.

Latifi byl pravidelně pomalejší než Russell a měl spoustu incidentů. Možná až nespravedlivě velkou ranou pro jeho kariéru pak byla havárie v posledním závodě sezony 2021, která změnila jméno vítěze v boji o mistrovský titul. Latifi později odhalil, že se mu na sociálních sítích dostalo nejen výsměchu, ale obdržel i výhrůžky smrtí, což se nejspíše podepsalo na jeho psychice.

Zatímco Russell letos již závodí za Mercedes, Latifimu přišel do týmu Alexander Albon, a i ten je viditelně rychlejší a sbírá body. Můžeme pouze spekulovat, že přímé srovnání s absolutním nováčkem Nyckem de Vriesem bylo posledním hřebíkem do rakve jeho kariéry závodníka F1.

Po Latifim by ještě mohl sáhnout jiný tým, volná místa jsou, ale je otázkou, jestli má Latifi vůbec ještě zájem. Kromě toho si týmy mohou vybírat z talentovaných mladíků z F2 jako Logan Sargeant, Théo Pourchaire a Felipe Drugovich, jednu sedačku téměř jistě obsadí De Vries a místo si pořád hledá Daniel Ricciardo, přičemž Kuan-jü Čou a Mick Schumacher ještě neřekli poslední slovo. Latifiho proto příští rok nejspíše na startech velkých cen neuvidíme.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams