Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Latifi dal Williamsu finanční injekci

Latifi dal Williamsu finanční injekci

Tři firmy zaplní prázdná místa na vozech z Grove

Třemi nejviditelnějšími sponzory Williamsu byli loni ROKiT, Rexona a Orlen. Dva z nich v této sezoně na voze neuvidíme a tým z Grove tak musí skládat rozpočet téměř úplně nanovo. Opět skončil poslední, takže příspěvek od majitelů F1 za umístění v Poháru konstruktérů bude stejný (stejně malý) jako loni.

Toto ale bude poslední sezona, za kterou tým dostane "peníze bokem", které si jako historicky významný vyjednal ještě s Berniem Ecclestonem. Také zůstává titulární sponzor ROKiT a to, co Williams dostává od Mercedesu za to, že George Russell získává zkušenosti.

Místo polského Orlenu obsadí Sofina Foods. Orlen přišel a odešel s Robertem Kubicou a Sofina Foods je společnost navázaná na jeho nástupce Nicholase Latifiho. Založil ji totiž jeho otec, miliardář Michael Latifi, jenž je dosud jejím předsedou představenstva i výkonným ředitelem.

Zatímco loni byl Nicholas pouze testovacím jezdcem a Sofina byla na voze a jezdeckém overalu málo viditelná, příští rok bude Latifi závodit. Proto Sofina zvýšila svůj sponzorský příspěvek. Společnost má v Kanadě 5000 zaměstnanců a její logo můžeme očekávat na zadním křídle, což je pro sponzora jedno z nejprestižnějších míst na voze.

To ale není všechno. V Latifiho domovině se podařilo nalézt i dalšího sponzora. Na voze a jezdeckých overalech bude Royal Bank of Canada, finanční instituce s globálním dosahem.

"Odkrývání potenciálu mládeže a mladých atletů je u nás v RBC prioritou. Toto partnerství nám umožní pokračovat v podpoře talentovaného kanadského závodníka Nicholase Latifiho při jeho debutu ve F1," oznámil Matt McGlynn, viceprezident pro marketing Royal Bank of Canada.

Na palubu Williamsu nastoupil také italský výrobce kávy Lavazza, který Latifiho kariéru podporuje od roku 2016.

Kubicu nemohl nahradit jezdec bez sponzorů. K Latifiho loňskému druhému místu ve F2 je ale třeba mít respekt.