Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Penske dá McLaughlinovi šanci i v závodě IndyCar

Penske dá McLaughlinovi šanci i v závodě IndyCar

Šampiona australských V8 vyzkouší v Indianapolisu

Vítěz posledních dvou ročníků australského šampionátu V8 Supercars Scott McLaughlin se dočká debutu v IndyCar. Šestadvacetiletý Novozélanďan si už vyzkoušel vůz při testech v Sebringu. Příští týden se zúčastní oficiálního testu IndyCar a v květnu pak Velké ceny Indianapolisu na okruhu uvnitř Indianapolis Motor Speedway.

„Je to úžasná možnost závodit s nejlepšími formulovými jezdci na světě na jedné z tratí s nejbohatší historií. Těším se, že se pokusím vyhrát třetí titul v Supercars v řadě, ale jsem také připravený na nové možnosti. Je to sen každého jezdce závodit v IndyCar pro tým Penske,“ řekl o svém debutu McLaughlin.

Tým Penske k McLaughlinově předešlému testu v Sebringu uvedl, že jej jezdec má za odměnu, za to, že získal dva tituly v řadě v australském šampionátu, kde má Penske stáj společně s Dickem Johnsonem. K tomu navíc vloni McLaughlin přidal vítězství v nejdůležitějším závodě sezony, v tisícikilometrovém klání na okruhu Mount Panorama v Bathurstu.

V Sebringu ale nebylo celé závodní pole. Aby Penske viděl, jak na tom je McLaughlin, který se netají zájmem přesunout se od protinožců do Ameriky, potřebuje svou novozélandskou hvězdu postavit proti předním jezdcům v IndyCar. K tomu poslouží oficiální test. Jak ale předtím poznamenal šéf týmu Tim Cindric, IndyCar tam nenechá jezdit pilota, u kterého nemá záruku, že jej ještě někdy v průběhu sezony uvidíme.

Možností, jak McLaughlina posadit za volant vozu IndyCar i v závodě, nebylo mnoho. Kromě toho, že nesmí ten samý víkend závodit také australské Supercars, musí mít volno i americká vytrvalostní série IMSA, protože odtud Penske vezme lidi, kteří se o extra vůz budou starat. Také nemá smysl hodit McLaughlina rovnou do vody a nechat jej závodit na oválu.

„Scott měl v posledních třech sezonách s týmem DJR Penske v Supercars ohromné úspěchy. Věříme, že díky talentu a odhodlání bude dál zářit i za volantem IndyCar. Bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet na cestě za prvním závodem v Indianapolisu. Víme, že Scott bude tvrdě pracovat, aby se každým kolem zlepšoval, a bude dobře reprezentovat tým Penske,“ uvedl Roger Penske.

Dobrá zpráva pro Novozélanďana je špatnou pro Hélia Castronevese. Zatímco Brazilec, kterého po sezoně 2017 Penske přesunul právě do IMSA, vždy oprášil svůj monopost s číslem 3 na oba závody v Indianapolisu, teď pojede už jen Indy500. Ve Velké ceně se představí McLaughlin ve voze s číslem 2, se kterým běžně závodí Josef Newgarden. Coby úřadující šampion ale letos pojede se startovním číslem 1.

Samozřejmě test a závod v IndyCar nejsou jen odměnou za dobré výsledky v australské sérii sportovních vozů. Jsou primárně testem, jak si mladý Novozélanďan povede ve formuli. Penskeho jezdecká sestava totiž nezadržitelně stárne. Powerovi bude na začátku sezony 39, Pagenaud, kterému navíc letos končí smlouva, oslaví v květnu 36. narozeniny.