Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Černé mraky nad Montmeló

Černé mraky nad Montmeló

Díra v kase a povedený manažer

Další Jobova zvěst nemá tentokrát souvislost s koronavirem. I když Velká cena Španělska stůně už dlouho.

Katalánský okruh se totiž ekonomicky pozvolna, leč setrvale potápí. Kvůli obrovským dluhům je pořádání závodů F1 i MotoGP ve vážném nebezpečí.

Už konání letošního podniku na trati v Montmeló nedaleko Barcelony bylo dlouho na vážkách. Nakonec se promotér s Liberty Media domluvil na ročním prodloužení kontraktu. To podle všeho tentokrát „nehrozí“.

 

Plné tribuny - jenže pořadatelé rozdali spoustu vstupenek zdarma. Foto: Pirelli

 

Vlastník F1 chce licenční poplatek ve výši 22 milionů eur a není odkud brát. V kase je díra jako hrom, minulá velká cena skončila prodělkem a katalánská vláda i město Barcelona ho nehodlají sanovat. Navzdory argumentaci organizátorů, že regionu ročně přináší F1 163 milionů eur.

Krize eskalovala minulý týden, kdy „z osobních důvodů“ odstoupil dlouholetý ředitel autodromu Vicenc Aguilera. Současně vyšlo najevo, že šéf velké ceny Joan Fontsere si navzdory hrozícímu krachu chtěl nechat vyplatit odměnu ve výši 700 000 eur.

A už se to valí. Vynořují se nesmyslně postavené smlouvy, sloužící zjevně k osobnímu obohacení určitých jedinců, nesrovnalosti v časově limitovaných pracovních dohodách, vedoucí k podezření ze zaměstnávání „mrtvých duší“, a spousta dalších lumpáren. Takže v květnu opravdu naposledy?