Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Čeká se rušný čtvrtek v Melbourne

Čeká se rušný čtvrtek v Melbourne

Red Bull chystá protest na Mercedes

Neházej kamením, když bydlíš ve skleněném domě. Tímto příslovím se evidentně neřídil Mercedes. Šéf jeho týmu ve F1 Toto Wolff rozpoutal nedávno aféru Ferrarigate. Teď bude mít dost práce s tím, aby si zametl před vlastním prahem.

V první řadě jde o diskutabilní systém řízení DAS. Ten sice FIA předběžně uznala za legální (a vzápětí ho pro příští sezonu zakázala), jenže konečné slovo budou mít techničtí komisaři v Melbourne. Red Bull totiž chystá protest.

Podle nás je zařízení v jasném rozporu s pravidly. Pokud s ním přijede Mercedes do Austrálie, ozveme se,“ slibuje věčný rebelant Helmut Marko. Spor se vede o to, zda je DAS součástí soustavy řízení nebo zavěšení kol. Na tom se nemohou shodnout ani experti. 

Po volantu se do hledáčku soupeřů Mercedesu dostaly i brzdy. Foto: Mercedes

To není všechno. Německý auto motor und sport přišel s tvrzením, že v pořádku u stříbrných šípů není ani odvětrávání brzdových kotoučů. I na to upozornil FIA Red Bull. Federace tentokrát zasáhla okamžitě a nařídila dotčeným týmům (kromě Mercedesu se údajně jedná i o Racing Point) problematické otvory zaslepit. I tak se ale dá očekávat, že její funkcionáři budou mít ve čtvrtek v Albert Parku plné ruce práce.

Zdroj: FORMULE.cz