Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Formule 1 není jen nádrží plnou žraloků

Formule 1 není jen nádrží plnou žraloků

Brawn: Jsou chvíle, kdy se semkneme

O formuli 1 se říká, že v ní nikdo nezná bratra. Porážka toho druhého je nejvyšší prioritou. Jsou ale chvíle, kdy toto pravidlo přestává platit.

Na trati si jdeme po krku, jenže ve skutečnosti panuje v padoku velké kamarádství,“ prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici Sky sportovní ředitel F1 Ross Brawn. Zmínil v této souvislosti například aktuální Project Pitline, kdy sedm ve Velké Británii sídlících týmů F1 vyrábí v době koronavirové krize potřebné zdravotnické přístroje.

Jsem velmi hrdý na lidi, kteří se v něm angažují,“ uvedl. „Taková je formule 1. Velkou část svého života věnujeme tomu, abychom všemi možnými prostředky zdolali soupeře. Ale jsou situace, kdy se semkneme. V řadě případů jsem toho byl svědkem i v normálních časech. Třeba když někomu během velké ceny kvůli nehodám došly náhradní díly, dostal je od ostatních, aby mohl pokračovat.“ 

V roce 2009 získal Brawn GP titul i díky pomoci Mercedesu. Foto: archiv

Brawn určitou formu solidarity zažil na vlastní kůži. V roce 2009 šéfoval stáji Brawn GP, zrozené z „popela“ tovární Hondy. Po fantastické sezoně se jeho jezdec Jenson Button stal mistrem světa. Málem ovšem k tomu nedošlo. Na startu totiž chyběl motor. Japonci sice do začátku poskytli finanční pomoc ve výši 130 milionů eur, ale program vývoje agregátů pro F1 zastavili.

Jakmile zjistily, že jsme v problémech, nabídly nám svoje jednotky Mercedes i Ferrari,“ zavzpomínal Brawn, který se nakonec rozhodl pro trojcípou hvězdu.

Zdroj: FORMULE.cz