Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Montoya penalizován zrušením kvalifikačního času

Montoya penalizován zrušením kvalifikačního času

Jel příliš pomalu v rychlé části trati a způsobil nehodu.

Juan Pablo Montoya byl penalizován za to, že podle sportovních komisařů způsobil kolizí tří vozů v závěru posledního tréninku na Grand Prix Monaka. Bude tak startovat z konce startovního roštu - Montoyův kvalifikační čas byl zrušen.

Podle nich Montoya "jel příliš pomalu v rychlé části okruhu, ačkoli to nebylo nutné."

Montoyu podle všeho namíchl Ralf Schumacher, když vyjížděl z boxů, a nechtěně zpomalil tak jeho letmé kolo. Kolumbijský závodník poté toyotu předjel a nejspíš před ní výrazně zpomalil. V důsledku toho havarovali Ralf Schumacher, David Coulthard a Jacques Villeneuve, kteří jeli za ním.

Podle ředitelství závodu Montoya způsobil nehodu, které šlo bezpečně předejít.

Data prokázala, že Montoya zpomalil 180 metrů před místem, kde obvykle brzdil. V tomto místě běžně jezdil rychlostí 278,3 km/h, tentokrát ovšem pouhých 86,4 km/h.

Ralf Schumacher potvrdil, že mohl Montoyovi pokazit kolo, ale učinil tak neúmyslně, neboť mclaren neviděl.

"Zůstal jsem v mezích žlutých čar, když jsem vyjížděl z boxů, jestli jsem jej jakkoli zpomalil, pak je mi to líto. Jednoduše přede mnou zabrzdil, jako by se snažil říci Zpomalil jsi mě, hajzle. Jsem si ovšem jist, že nehodu nechtěl způsobit," řekl Ralf Schumacher.

"Je to velmi frustrující," řekl Montoya po udělení penalizace. "Ralf najel přede mě, pak jsem se snažil uhnout, protože jsem věděl, že Villeneuve jede za mnou. Jediný, kdo je za kolizi vinen, je Coulthard."

Právě Coulthard požadoval Montoyou penalizaci. Šéf McLarenu Ron Dennis je přesvědčen, že kolize k víkendu Grand Prix patří a zruinovat jednomu z jezdců týmu celý závod je podle něj "trochu extrém". Dodal však:

"Bude nyní bojovat o to, aby dojel v top 8, což není to, o čem je naše práce. Je to velké zklamání," řekl Ron Dennis. "Odvolání je nemožné, musíme se s tím vyrovnat."