Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bude Ferrari nejmladší ve své historii?

Bude Ferrari nejmladší ve své historii?

Už mělo i mladší jezdce než Sainze a Leclerka

Budou Carlos Sainz a Charles Leclerc nejmladší jezdeckou dvojicí v historii Scuderie Ferrari? Prostá otázka, avšak odpověď tak jednoduchá nebude.

Ještě předloni Ferrari zaměstnávalo Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela a mělo nejstarší jezdeckou dvojici ve F1. Příští rok v Austrálii bude Sainzovi 26 a Leclerkovi 23 let. A proč je těžké najít prostou odpověď na otázku, zda Ferrari už mělo mladší jezdce? Protože Ferrari bylo součástí mistrovství světa F1 dlouho předtím, než bylo zavedeno omezení dvou vozů na jeden tým.

Kromě toho se jezdci mohli ve voze vystřídat během zastávky v boxech a Enzo Ferrari rád podporoval konkurenci uvnitř svého týmu. Extrémním příkladem je první závod sezony 1957, Velká cena Argentiny. Za volant šesti vozů Ferrari se posadilo devět jezdců – Mike Hawthorn, Peter Collins, Luigi Musso, Eugenio Castellotti, Cesare Perdisa, Wolfgang von Trips, José Froilán Gonzalez a Alfonso de Portago.

Takže kupříkladu můžeme říci, že když mělo Ferrari pouze dva jezdce, jejich věkový průměr nikdy nebyl nižší, než bude u dvojice Leclerc – Sainz. Také je ale pravdou, že v roce 1962 na nizozemském okruhu Zandvoort za Ferrari závodili 20letý Ricardo Rodríguez a 27letý Giancarlo Baghetti. Věkový průměr všech jezdců ve vozech Ferrari byl v ten víkend mnohem vyšší než 24.5 (za Ferrari tehdy závodil i 35letý Phil Hill), ale u této dvojice činil 23.5 roku.

Pokud Leclerc letos nezíská mistrovský titul, příští rok nebude mít Scuderia ani jednoho bývalého nebo aktuálního mistra světa. Poprvé od roku 1999, kdy vedle Eddieho Irvinea zaskakoval za zraněného Michaela Schumachera Mika Salo.

Ve srovnání s rokem 2018 dochází k výraznému omlazení Scuderie. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.CZ