Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Proč se Klien vrátí až v Kanadě?

Proč se Klien vrátí až v Kanadě?

Mohou za to nová pravidla.

Red Bull v pondělí (pro některé překvapivě) rozhodl, že italský jezdec Vitantonio Liuzzi zůstane i nadále v kokpitu závodního vozu. Jeho kolega Christian Klien jej vystřídá až při Grand Prix Kanady.
 
Rakouská stáj tak pozměnila původní pravidlo, dle kterého se oba mladí jezdci měli střídat po třech odjetých závodech. Mnozí čekali, že tým dá před Velkou cenou Evropy přednost právě Rakušanu Klienovi, jelikož byl zatím tím úspěšnějším z dvojice mladíků.
 
Důvodem, proč Klien nastoupí až v Kanadě, jsou podle Red Bullu nová pravidla. Zrušení dvoukolové kvalifikace, znamená pouze jednu jedinou jízdu, do které by Klien jako pilot, který se neúčastnil předchozího závodu, musel vyjet jako první. Vedení týmu předpokládá, že na Nürnburgringu by to byl daleko větším handicapem než na trati v Montrealu.
 
Dalším důvodem je fakt, že by Klien při GP Evropy musel startovat s motorem, se kterým jel už Liuzzi v Monaku. Takhle dostane Rakušan možnost jet v zámoří s novým agregátem.
 
Svou roli sehráli v rozhodnutí týmu i zkušenosti jezdců. Klien zná na rozdíl od Liuzziho obě tratě na americkém kontinentu a to přímo z formule 1. "Jsem sice zklamaný, ale když odhlédnu od emocí, je to to nejrozumnější řešení," uvedl Christian Klien.
 
Sportovní šéf stáje Helmut Marko navíc prozradil, že se jezdci budou střídat po delších intervalech. Klien by se tak měl s největší pravděpodobností dále objevit v Indianapolisu, Magny-Cours a Silverstonu. Před Hockenheimem by se měl tým opět sejít a dohodnout další postup.