Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sólo mercedesů, srážka obou ferrari a drama posledního kola

Sólo mercedesů, srážka obou ferrari a drama posledního kola

VC Štýrska – závod

Neviděli jsme sice tak dramatický závod jako před týdnem, ale první a poslední kolo přinesly opravdová dramata. Nejprve se vzájemně vyřadily oba vozy Ferrari, v závěru se předvedl odvážně útočící Norris. Co však bylo nejpodstatnější – první dvě místa obsadily podle očekávání mercedesy.

Týden po letošní premiéře se jel na okruhu Red Bull Ring další závod, vedený jako VC Štýrska. Velkou změnou bylo sobotní počasí. Celý den silně pršelo. Kvalifikace se nejprve odkládala, ale nakonec dal ředitel závodu Michael Masi svolení k tomu, aby se souboj s časem uskutečnil.

Výsledkem byly nevyzpytatelné vodní hrátky. Pérez se kupodivu nedostal ani do druhé části, do té třetí překvapivě nepostoupil Leclerc, který byl jen o osm tisícin vteřiny rychlejší než Russell. Všechny soupeře potom doslova deklasoval Hamilton. Do závodu šel nejen z první pozice, ale také jako jednoznačný favorit.

Leclerc se musel na startovním roštu posunout o tři místa dozadu (11.˃14. místo) za blokování Kvjata ve druhé části kvalifikace. Stejnou penalizaci dostal také Norris (6.˃9. místo) za předjíždění při žlutých vlajkách v prvním tréninku.

Teplota vzduchu se před startem pohybovala kolem 19 °C, asfaltu 38 °C, vlhkost byla 37,6 % a vítr o rychlosti 0,7 m/s. Na střední směsi pneumatik startovali Ricciardo, Kvjat, Giovinazzi, Latifi, Räikkönen, Leclerc a Vettel, ostatní obuli měkkou.

Max Verstappen se jako jediný pokusil narušit nadvládu mercedesů. Foto: Red Bull

Po startu Hamilton odrazil útok Verstappena, který se musel naopak bránit dravému Sainzovi. K velké kolizi však došlo mezi oběma ferrari. Leclerc útočil vnitřkem příliš odvážně, naskočil na vůz týmového kolegy a zničil mu nejen zadní křídlo, ale také závod.

Tři kola se kroužilo za safety carem, než se konečně začalo závodit – bez Vettela. Hamilton si s přehledem udržel vedení, za ním kroužili Verstappen, Sainz, Bottas, Albon, Ocon, Ricciardo, Gasly, Norris, Stroll, Magnussen, Kvjat, Pérez, Giovinazzi, Latifi, Grosjean, Räikkönen, Russell a Leclerc. O výbornou pozici ze startu přišel Russell, který jako první vyjel daleko mimo asfalt.

V 6. kole Bottas předjel Sainze a posunul se na 3. místo. Ve stejnou chvíli ze závodu odstoupil Leclerc a obě ferrari byla ze hry. Pérez startující ze 17. pozice už v desátém kole bojoval o desáté místo s Norrisem. Hamilton měl náskok 2,5 vteřiny na Verstappena, jemuž se pozvolna přibližoval Bottas. 

Sergio Pérez byl zaslouženě zvolen jezdcem závodu. Foto: Racing Point

Pérez konečně se svými útoky uspěl ve 14. kole a posunul se do bodované desítky. Vpředu se definitivně odpojila trojice Hamilton, Verstappen a Bottas, čtvrtý Albon ztrácel na vedoucího jezdce už dvacet vteřin. Za ním se vytvořily dvojice bojující o pozice: Ocon s Ricciardem, Gasly se Strollem a později s Pérezem, Räikkönen s Grosjeanem.

Ve 20. kole Ricciardo pečlivě připraveným manévrem předjel týmového kolegu Ocona, ve 22. kole Norris zdolal Gaslyho. Ve 24. kole si Verstappen jako první dojel pro nová kola se střední směsí, zastávku zvládl výborně a pokusil se zaskočit mercedesy. Postupně zastavovali i další, ale Ocon definitivně.

Verstappen byl na trati nejrychlejší, a proto reagoval i Mercedes. Hamilton si dojel pro novou střední směs. Pohodlně se vrátil před Nizozemce s náskokem necelých pěti vteřin. A vzápětí zajel nejrychlejší kolo. Sainz ztratil čas při zastávce kvůli levému zadnímu kolu a klesl až na 13. místo.

Na konci 34. kola si dojel pro čerstvé pneumatiky také Bottas a vrátil se se ztrátou osmi vteřin na Verstappena. O kolo později ho následoval Albon, ale vrátil se za Ricciarda, Péreze a Norrise. Tato trojice však měla zastávku teprve před sebou.

Ve 41. kole spolu sváděli krásný souboj Pérez a Sainz. Mexičan pozici uhájil. S výjimkou Räikkönena měli už za sebou všichni jednu zastávku a seřadili se v pořadí Hamilton, Verstappen, Bottas, Albon, Ricciardo, Stroll, Pérez, Sainz, Räikkönen, Norris, Gasly, Kvjat, Giovinazzi, Magnussen, Grosjean, Latifi a Russell.

Ve 46. kole se v pěkném a férovém souboji střetli bránící se Stroll a útočící Pérez. Mexičan se posunul na 6. místo a zakrátko předjel i Ricciarda. Rozjel se do skvělého tempa, které korunoval nejrychlejším kolem. Najednou se začal hodně přibližovat Albonovi. A přidal ještě rychlejší kolo. V 56. kole už byl v dosahu jediné vteřiny!

McLaren vzal režii závodu do svých rukou. Sainz v 62. kole pustil před sebe Norrise, aby se pokusil dojet Strolla. Bottas výrazně stahoval Verstappena, Pérez se dalším nejrychlejším kolem znovu přiblížil Albonovi. Několik dvojic slibovalo atraktivní souboje, ale stále k nim nedocházelo. 

Lando Norris v závěru předvedl fantastickou stíhací jízdu. Foto: McLaren

V 66. kole Bottas přdjel Verstappena, ale ten mu to vzápětí s notnou dávkou rizika (ale čistě) vrátil. Odrazil i druhý pokus, ale třetí už neodvrátil. V 69. kole si Verstappen dojel pro nové měkké pneumatiky a Hamilton zatím překonal traťový rekord. Vzápětí mu ho vzal Sainz. Zároveň došlo ke kolizi mezi Albonem a Pérezem, kterou Mexičan zaplatil poškozeným předním křídlem.

V posledním kole se Norris po několika odvážných manévrech dostal před Strolla a v poslední zatáčce i před Péreze. Norris znovu předvedl vynikající výkon! Za jeho zády dojížděli téměř v jedné linii Pérez, Stroll a Ricciardo. Závěr závodu stál za to.

Pro body si dojeli ještě Sainz a Kvjat, zatímco Räikkönen se musel spokojit s prvním nebodovaným místem. Sportovní komisaři měli po závodě ještě práci s prošetřováním incidentu mezi Strollem a Ricciardem. K žádné penalizaci však nepřistoupili.

 

p. jezdec tým motor čas kol body
1. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 1:22:50,683 71 25
2. Valtteri Bottas Mercedes Mercedes +13,719 71 18
3. Max Verstappen Red Bull Honda +33,698 71 15
4. Alexander Albon Red Bull Honda +44,400 71 12
5. Lando Norris McLaren Renault +1:01,470 71 10
6. Sergio Pérez Racing Point Mercedes +1:02,387 71 8
7. Lance Stroll Racing Point Mercedes +1:02,453 71 6
8. Daniel Ricciardo Renault Renault +1:02,591 71 4
9. Carlos Sainz McLaren Renault -1 kolo 70 3
10. Daniil Kvjat AlphaTauri Honda -1 kolo 70 1
11. Kimi Räikkönen Alfa Romeo Ferrari -1 kolo 70 0
12. Kevin Magnussen Haas Ferrari -1 kolo 70 0
13. Romain Grosjean Haas Ferrari -1 kolo 70 0
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari -1 kolo 70 0
15. Pierre Gasly AlphaTauri Honda -1 kolo 70 0
16. George Russell Williams Mercedes -2 kola 69 0
17. Nicholas Latifi Williams Mercedes -2 kola 69 0
  Esteban Ocon Renault Renault DNF 25 0
  Charles Leclerc Ferrari Ferrari DNF 4 0
  Sebastian Vettel Ferrari Ferrari DNF 1 0

Zdroj: FORMULE.cz