Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton ujel už 24 297 km na vedoucí pozici

Hamilton ujel už 24 297 km na vedoucí pozici

VC Belgie – hra s čísly

Lewise Hamiltona letos asi nic nezastaví v překonávání dalších rekordů. Ve VC Belgie překonal další metu vysoko nastavenou Michaelem Schumacherem. Suverenita současného šampiona však ochuzuje fanoušky o patřičné napětí.

Nejdelší trať seriálu pravidelně nabízí atraktivní souboje ve vysokých rychlostech. Výjimkou nebyl ani letošní 65. ročník Velké ceny Belgie. Neplatilo to však o trojici poklidně mířící ke stupni vítězů.

Podívejme se teď na některá zajímavá čísla z VC Belgie:

»    Lewis Hamilton absolvoval už 24 297 kilometrů na vedoucí pozici. Překonal tím dosavadní rekord Michaela Schumachera (24 148), třetí je Sebastian Vettel (18 129).

»    Trojice Valtteri Bottas, Lewis Hamilton a Max Verstappen se už podesáté společně sešla na stupni vítězů. Nejčastěji však společně oslavovali Lewis Hamilton, Nico Rosberg a Sebastian Vettel (14krát).

»    Lewis Hamilton získal již 89. vítězství ve velké ceně F1. Už jen dva triumfy mu zbývají ke zdánlivě nedostižnému rekordu Michaela Schumachera. Vyrovnání rekordu by mohl paradoxně oslavit v království Ferrari – při VC Toskánska v Mugellu.

»    Lewis Hamilton bodoval ve 40. závodě v řadě, což nikdo jiný před ním nedokázal.

»    Mercedes byl ve vedení už ve 30. závodě v řadě. Je to druhá nejdelší série v historii. O jednu velkou cenu delší byla série Williamsu v letech 1995 až 1997 (Damon Hill/David Coulthard, Damon Hill/Jacques Villeneuve, Jacques Villeneuve/Heinz-Harald Frentzen).

»    Valtteri Bottas oslavil páteční 31. narozeniny nejlepším dosavadním výsledkem ve Spa-Francorchampsu. Dosud byl nejlépe třetí v letech 2014 a 2019.

»    Mercedes dosáhl ve Spa potřetí dvojitého vítězství. Předtím to dokázali Juan Manuel Fangio a Stirling Moss v roce 1955 a Lewis Hamilton s Nikem Rosbergem v roce 2015.

Daniel Ricciardo se blýskl nejrychlejším kolem závodu. Foto: Renault


»    Daniel Ricciardo si připsal už 14. nejrychlejší kolo v závodě v kariéře. Všechna předchozí získal v barvách Red Bullu.

»    Max Verstappen vystoupil pošesté za sebou na stupeň vítězů, což je nejdelší série v dosavadní kariéře. K nejlepším má ovšem hodně daleko: Michael Schumacher 19krát, Lewis Hamilton 16, Fernando Alonso 15…

»    Daniel Ricciardo dojel letos podruhé čtvrtý. Na pódium však Renault čeká už od VC Malajsie 2011 (3. Nick Heidfeld).

»    Renault získal 23 bodů (Ricciardo 13, Ocon 10) a to se mu ještě nikdy v minulosti nepodařilo.

»    McLaren si připomněl 83. výročí narození zakladatele Bruceho McLarena z Nového Zélandu. Výročí oslavil sedmým místem Landa Norrise.

Zakladatel týmu Bruce McLaren by v den závodu slavil 83. narozeniny... Foto: McLaren


»    Ferrari mohlo oslavovat jubilejní 1000. závod motorů z Maranella v šampionátu F1. Vzhledem k výsledku však nemělo žádný důvod k radosti. Aby oba vozy projely cílem a nevešly se do první desítky, to se stalo naposled ve VC Velké Británie 2010 (14. Fernando Alonso, 15. Felipe Massa).

»    Antonio Giovinazzi z týmu Alfa Romeo stejně jako loni v závodě havaroval.

»    Lewis Hamilton vybojoval ve Spa-Francorchampsu již šesté pole position. Polovinu z nich proměnil ve vítězství.

»    Ferrari se nedostalo do závěrečné části kvalifikace poprvé od VC Velké Británie 2014 (19. Fernando Alonso, 20. Kimi Räikkönen).

»    Lewis Hamilton překonal dosud nejlepší čas Charlese Leclerka (2:42,519) během kvalifikace celkem čtyřikrát! V první části 1:42,323, ve druhé 1:42,014, ve třetí 1:41,451 a 1:41,252.

»    Valtteri Bottas se ve VC Belgie poprvé kvalifikoval do první řady na startu.

»    Max Verstappen přišel o první řadu na startu o pouhých 15 tisícin vteřiny.

»    Daniel Ricciardo vylepšil čtvrtým místem na startu své dosavadní kvalifikační maximum ve VC Belgie.

»    Alexander Albon dosáhl nejlepšího postavení na startu (5.) v této sezoně.

»    Pouze čtyři jezdci stáli ve všech letošních velkých cenách na roštu v první desítce: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen a Lando Norris.

»    Daniil Kvjat přišel o postup do finálové fáze kvalifikace o pouhých osm tisícin vteřiny. Letos poprvé byl rychlejší než týmový kolega Pierre Gasly. 

Daniil Kvjat byl letos v kvalifikaci poprvé rychlejší než týmový kolega. Foto: AlphaTauri


»    Antonio Giovinazzi je jediným jezdcem, který letos ani jednou nepostoupil do druhé části kvalifikace.

»    Haas měl v letech 2018 a 2019 ve Spa oba vozy v první desítce na roštu. Tentokrát nepostoupily z první části.

»    Renault čekal 10 let, 2 měsíce a 17 dní na nejrychlejší kolo v závodě. Naposled to dokázal Robert Kubica ve VC Kanady 2010.

»    Carlos Sainz měl stát na sedmé pozici, ale do závodu vůbec neodstartoval kvůli poruše hydrauliky.

»    Lewis Hamilton je jediným jezdcem, který letos bodoval ve všech sedmi závodech. Mezi týmy to jsou Mercedes a McLaren.

Zdroj: originální materiál redakce, úvodní foto: Mercedes