Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dvanáct pachatelů, ale bez Bottase

Dvanáct pachatelů, ale bez Bottase

Hlavní příčinou velké rány v Mugellu byla netrpělivost

Masová karamboláž při prvním restartu Velké ceny Toskánska měla dohru u sportovních komisařů. A tak velikou skupinu hříšníků jsme už dlouho nezaznamenali. Trest neminul dvanáct účastníků závodu, všichni ovšem vyvázli jen s napomenutím.

Konkrétně se jednalo o Kevina Magnussena, Daniila Kvjata, Nicholase Latifiho, Alexandera Albona, Lanceho Strolla, Daniela Ricciarda, Sergia Péreze, Landa Norrise, Estebana Ocona, Georgea Russella, Antonia Giovinazziho a Carlose Sainze.

 

Valtteri Bottas v tom byl podle všeho nevinně. Foto: Mercedes

 

Za příčinu bylo označeno „nekonstantní používání plynu a brzdy v cílové zatáčce a následující rovince“. Vznikl tak řetězový efekt, který se polem šířil se stále vzrůstající intenzitou. Někteří jezdci ovšem mohli incidentu zabránit, pokud by se nedrželi vozu před sebou jako klíště.

Mírná penalizace vychází z toho, že nikoho nelze označit jako vědomého původce. V žádném případě ne Valtteriho Bottase, na něhož se zpočátku snášely hromy a blesky. „Přísně se držel pravidel. Podle nich měl právo diktovat tempo,“ praví se v oficiálním komuniké.

Zdroj: FIA, úvodní foto: Mercedes