Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brazilská velká cena se postěhuje do Ria

Brazilská velká cena se postěhuje do Ria

Nejprve se ale musí vybojovat bitva o stromy

Velká cena Brazílie se v letošním roce neuskuteční, což vedlo jejího promotéra ke slovním výpadům na adresu vedení formule 1. Nutno říci, že vzhledem ke kritickému vývoji pandemie koronaviru v zemi dosti nepatřičným.

Nyní je ovšem pravděpodobně naštvaný ještě více. Interlagosu letos vyprší kontrakt a jeho prodloužení není na programu dne. Končící nejvyšší představitel šampionátu Chase Carey totiž odeslal guvernérce Ria de Janeiro Claudii Castrové dopis, z něhož vyplývá, že F1 se do města po dlouhých letech hodlá vrátit. 

Interlagosu se dlouhodobě vyčítalo kromě zastaralosti i umístění v sousedství chudinské čtvrti s četnými z toho vyplývajícími nepříjemnými důsledky. Foto: Racing Point

Chci Vás touto cestou informovat, že jsme se společností Rio Motorsports LLC uzavřeli dohodu ohledně konání závodu formule 1 v Riu,“ uvádí se v něm. „Jeho definitivní potvrzení bude oznámeno poté, co okruh obdrží příslušné licence.

Trať ve čtvrti Deodoro totiž dosud existuje jen na papíře a navíc její výstavba je terčem soustavného ostřelování z pozic nejrůznějších ekologických aktivit. Ty napadají hlavně skutečnost, že má být pokáceno několik tisíc stromů, jichž je beztak v Riu zoufale málo.

Vše nyní závisí na dobrozdání státního institutu pro ochranu přírody INEA. I jeho případné kladné stanovisko nicméně následně ještě musí projít přes dvě další instance.

Zdroj: Motorsport-Total, úvodní foto: Pirelli