Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso se už v duchu vzdával pódia

Alonso se už v duchu vzdával pódia

Souboj si nakonec pochvaloval i Pérez.

Souboj Sergia Péreze s Fernandem Alonsem byl ozdobou Velké ceny São Paula 2023, s pódiovou koncovkou pro Španěla. Ten o třetí místo přišel v první zatáčce sedmdesátého z jednasedmdesáti kol, ale ve čtvrté Mexičanovi předjetí opětoval.

Pocitově to bylo jako 30 kol s Checkem za převodovkou. Ale když mě předjel dvě kola před cílem, řekl jsem si: „Dobře, takže jsme právě přišli o bednu.“ Jenže do první zatáčky brzdil dost pozdě a po ní jsem si řekl: „Dobře, tak to zkusíme ve čtvrté.“ Fenomenální výsledek pro náš tým, hlavně po dvou odstoupeních z posledních dvou závodů.

Šéf týmu Aston Martin ocenil Alonsovy zkušenosti, které mu umožnily jet defenzivní stopu v klíčových místech okruhu a zároveň nepřetěžovat pneumatiky. Brazilský závod byl hodně zvláštní tím, že týmy nejčastěji sahaly po měkkých pneumatikách, protože vozy na tvrdších pneumatikách klouzaly a tím je přehřívaly a ničily. Měkké pneumatiky však nejsou vhodné pro moc dlouhé stinty, takže jezdci byli neustále ve vytrvalostním režimu.

Jejich souboj v posledních kolech byl opravdu velmi zajímavý,“ nechal se slyšet Mike Krack. „Samozřejmě, každý souboj je dramatičtější, když je v posledních kolech závodu. Ale tento byl výjimečný. Využívali jsme stopy, které můžeme nazvat nekonvenčními. Jenže Sergio za námi dělal totéž. Sledovat tu interakci bylo opravdu vzrušující. Všichni chtěli šetřit pneumatiky a být silní v místech, kde lze předjíždět. Fernandovy ohromné zkušenosti mu umožnily ubránit se jezdci v papírově mnohem rychlejším voze.

Alonso byl na pódiu poprvé od VC Nizozemska. Foto: Aston Martin

Alonso byl požádán, aby souboj porovnal s ikonickým soubojem v roce 2005, kdy se ve VC San Marina ubránil Michaelu Schumacherovi.

To bylo v době, kdy ještě neexistovalo DRS. Nyní, s DRS, se tato hra hraje jinak. I pneumatiky byly úplně jiné, víceméně jsme mohli jet stále naplno.

A souboj ocenil i jezdec Red Bullu.

Chvíli mi trvalo dostat se přes mercedesy, to negativně ovlivnilo celý můj závod. Začínali jsme zahnáni do kouta, ale pomalu jsme mazali ztrátu. Podium bylo velmi blízko. Ale musím Fernandovi gratulovat, byl to skvělý boj. Velice férové závodění. Závodíme proti sobě férově, necháváme si místo. Takový boj je možný pouze s pár jezdci ze současného startovního pole,“ řekl Pérez.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin