Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez si za to může sám, tvrdí Verstappen

Pérez si za to může sám, tvrdí Verstappen

První kolo katastrofální, pak to nebylo o moc lepší

Mnozí se diví, že Max Verstappen nebyl včera nijak potrestán za kolizi se Sergiem Pérezem, která jeho sice stála pozici, ale jezdce Racing Pointu srazila až na chvost pelotonu. Jezdec Red Bullu byl ve čtvrté zatáčce závodu na vnitřní straně příliš rychlý, chladné přední pneumatiky ho odmítly poslouchat a navzdory otočení volantem najel do Péreze, jenž mu v zatáčce nenechal moc místa. Podle sportovních komisařů se jednalo o běžný závodní incident, zatímco Nizozemec vidí chybu na Pérezově straně.

"Byla to dvě hodně rušná kola," řekl jezdec startující ze třetího místa. "Samotný start byl dobrý, ale první zatáčka byla kluzká a musel jsem jet zeširoka. Opravdu se tam toho událo hodně. Také ve třetí zatáčce jsem byl široký. Byl jsem sice blízko za Lewisem, jenže vedle mě se dostal Sergio. Pokusil se mě předjet vnějškem čtvrté zatáčky, jenže mi nenechal dostatek místa. Takže si za to může sám. Já jsem jel normální linii. Naštěstí se mi nepoškodil vůz, ale hodně jsem tam ztratil."

Kvůli tomu se propadl za oba jezdce McLarenu. "Byla to katastrofa. Neměl jsem žádnou přilnavost, oba mclareny prosvištěly kolem. Nechtěl jsem s nimi moc bojovat, protože to normálně nejsou vozy, proti nimž závodíme," zdůraznil

Nakonec to ale bylo jedno, protože Verstappen byl rychlejší než zbytek pole, ale mnohem pomalejší než černé šípy. Šéf týmu Christian Horner vidí vysvětlení v měkkých pneumatikách, na kterých Verstappen startoval a kterým se Mercedes zcela vyhnul.

"S pneumatikami to dnes bylo jako s černou magií," prohlási Horner. "Zdá se, že s červenými byly pouze problémy a žluté byly nejlepší. Kdyby se měl tento víkend zopakovat, i my bychom startovali na středně tvrdých pneumatikách."

Verstappen musel po kolizi předjet oba mclareny. Foto: Red Bull

Další skutečně nepovedený závod si připsal Alexander Albon. Opět se zamotal do bojů ve středu pole. Rychle opotřeboval první dvě sady pneumatik, takže zajel do boxů pro třetí, jenže snaha o závěrečný sprint na červených gumách byla marná. Podle Hornera to nebylo součástí zamýšlené strategie, Albon by prostě na druhé sadě pneumatik nevydržel do cíle. Čím dál hlasitěji se mluví o tom, že Albon se s týmem na konci sezony nedobrovolně rozloučí.

Zdroj. Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull