Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen doufá, že se do Algarve nevrátí

Verstappen doufá, že se do Algarve nevrátí

Proč přišel o bod za nejlepší kolo?

Max Verstappen měl po restartu závodu v Portugalsku dobře našlápnuto k vítězství, jenže prohrál souboj s Lewisem Hamiltonem a v cíli byl až za ním. V závěru závodu ho potěšil alespoň bod za nejrychlejší kolo, které mu však bylo škrtnuto. Nizozemec navíc celý víkend říkal, že se mu závodění na kluzkém asfaltu okruhu Portimão nelíbí a po závodě frustrace vyvrcholila prohlášením, že se tam už nikdy nechce vrátit. Můžeme předpokládat, že mu to na popularitě v Portugalsku nepřidá.

"Není tu žádná přilnavost, takže jsem si víkend tady vůbec neužíval. V první řadě doufám, že se sem už nevrátíme. Barcelona je dobrý okruh. Dobrá trať pro F1, na které se ukáže, jak týmy od začátku sezony pokročily s vývojem svých vozů," řekl Verstappen v rozhovoru pro Sky.

Hamilton zmínil, že Verstappena předjel po jeho vlastní chybě. Nizozemec to nepopírá, ale dodává, že byl ve složité pozici.

"Manévr na Lewise v první zatáčce mi vyšel. Dokázal jsem udržet vůz na obrubníku, takže jsem nemusel pozici vrátit jako v Bahrajnu. Potom jsme jezdili těsně za sebou. Zkoušel jsem to na Valtteriho, ale v posledních dvou zatáčkách před rovinkou jsem vždy ztratil kontakt. Jak jsem na to tlačil, měl jsem malé zaváhání. Neztratil jsem tam nijak moc času, jenže to stačilo, aby se Lewis dostal těsně za mě a s DRS přede mě. Musel jsem riskovat. Předjel jsem Lewise a několik kol jsem jezdil v DRS vzdálenosti za Valtterim, to bylo super."

Verstappena zřejmě dost rozladila zpráva o ztrátě nejrychlejšího kola kvůli nerespektování hranic trati v místě, o kterém ani nevěděl, že je sledováno.

"Je to dost zvláštní, protože ve 14. zatáčce se výjezdy nesledovaly. Ale dobře."

Je pravdou, že v Portugalsku měl ředitel závodů F1, Michael Masi, problém nastavit pravidla respektování hranic okruhu. V sobotu jezdci dostali již třetí verzi jeho doporučení, kudy smějí jezdit, a to právě obsahovalo i upozornění, že jezdci bude vymazán čas, který dosáhl v kole, ve kterém se dopustil výjezdu mimo trať ve 14. zatáčce. V průběhu závodu byly kvůli tomu vymazány časy třinácti závodníkům.

Verstappen asi v rekordně rychlém čase opustil Portugalsko. Ani za to body nedostane. Foto: Red Bull

"Takže jsme už (kvůli nerespektování hranic trati) přišli o vítězství, nejrychlejší kolo a pole position," řekl Helmut Marko, jenž sečetl Verstappenovo vrácení pozice Hamiltonovi v závěru VC Bahrajnu se ztrátami v sobotu a v neděli v Portugalsku. "Vše dobré přichází v trojici, tak to už snad bude všechno. Ale něco se musí změnit. Buď se řekne, že všude je okrajem okruhu obrubník, nebo se vybudují štěrkové kačírky nebo cokoli. Norris předjel Péreze se všemi čtyřmi koly mimo trať a nemělo to pro něj žádné konsekvence. Takže o konzistentnosti nemůže být řeč."

"Podíval jsem se do zpětného zrcátka a Lando byl zcela mimo trať," potvrdil Pérez, který kvůli ztrátě čtvrtého místa ve prospěch jezdce McLarenu na začátku závodu přišel o kontakt s vedoucím triem. "Kvůli tomu jsem ani tvrdě nebránil pozici. Myslel jsem, že mi ji beztak bude muset vrátit."

"Tu věc Red Bull oznámil již během závodu, podívali jsme se na to. Ne, Lando nepředjel Sergia vnější stranou čtvrté zatáčky. Předjížděcí manévr byl na brzdy před pátou zatáčkou, na konci zóny DRS," odpovídá Masi.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, Sky, úvodní foto: Red Bull