Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mají vůbec Vettel a Leclerc stejné vozy?

Mají vůbec Vettel a Leclerc stejné vozy?

Němec nechápe, co se to letos děje

Sebastian Vettel nechápe, jak tento rok, svůj ve Ferrari, může být o tolik pomalejší než týmový kolega, ze kterého chce mít Scuderia velkou hvězdu budoucnosti. Objevily se spekulace, že červené vozy ve skutečnosti nejsou stejné a Vettel dostává pomalejší z nich. Když se na to novináři zeptali Vettela, ten zvolil zajímavou formulaci odpovědi.

"Musím si myslet, že vozy jsou stejné. Věřím lidem kolem sebe a v garáži," řekl čtyřnásobný mistr světa. "Mám problém dát dohromady dobré kolo, být tak konzistentní a mít takovou přilnavost, jakou cítí Charles. Takže na tom pracuji. Nemám jinou možnost než pracovat spolu s týmem, abych se z toho dostal.

Na jedné straně mohu mít dobrý pocit, že jsem odjel kvalitní závod. Jenže na druhé straně vidím, že druhý vůz byl mnohem rychlejší. Kde ztrácím čas? Celý rok dostávám na frak. Může se stát, že nějaký idiot by nebyl schopen najít důvod. Jenže já si o sobě nemyslím, že jsem idiot. Alespoň jednou za čas bych měl mít štěstí a náhodou využít potenciál vozu. Jenže to se mi ještě nestalo. A pokud ano, tak s množstvím problémů. Na druhé straně garáže jako by byl jiný svět, kde jde všechno mnohem snadněji."

Šéf Scuderie Ferrari Mattia Binotto dal jednoznačnou odpověď.

"Sebův a Charlesův vůz jsou identické. Není o tom pochyb," prohlásil v rozhovoru pro Sky Italia. "Velmi doufám, že v Imole se Sebastian kvalifikuje na lepším místě a v závodě pak předvede více ze svých schopností. Charles je evidentně velice rychlý, ale asi bychom čekali více i od druhého jezdce."

Alespoň jednou za čas by měl být stejně rychlý jako týmový kolega. Nebo ne? Foto: Ferrari

Leclerc uvedl, že vůz prostě sedí jeho jezdeckému stylu. A dává smysl, aby se Ferrari už soustředilo na spolupráci s jezdcem, který v týmu zůstává, a naučilo se, jak mu připravit vůz na míru.

"Aktuálně mi vůz perfektně sedí. Už jsme do něj zapracovali několik souborů nových dílů, ale každý z nich podpořil můj jezdecký styl," prozradil mladý Monačan. "Díky tomu podávám lepší výkony. Jsem rád, že jsem se ve srovnání s minulým rokem zlepšil. Cítím, že jezdím dobře. Soustředím se na sebe, na sebezlepšování v každém dalším závodě. Zatím mi to jde dobře."

Vettel nepopírá, že letošní vůz není podle jeho představ. "Nezávodím první rok. Někdy dostanu vůz, který mi sedí, jindy ne. V druhém případě se jezdec musí co nejrychleji přizpůsobit. Je to běžná věc a dělám ji i letos. To ale není nic nového. Ale je to o tom, jak velkou přilnavost cítíte a kolik z ní pak dokážete využít," vysvětlil.

Zdroj: RaceFans, MotorsportWeek, Sky, RTL, úvodní foto: Ferrari