Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tým AMG F1 nebude

Tým AMG F1 nebude

Mercedes opět vyvrací fámy

Když Mercedes oznámil budoucí posílení vazeb týmu Mercedes na AMG, začalo se spekulovat, že německá automobilka se nechá inspirovat projekty Alfy Romeo, Aston Martinu a Alpine a stáj přejmenuje podle své sportovní značky. Možná by to i dávalo smysl, ale není to na pořadu dne.

"Závodění je v DNA Mercedesu. První Mercedes byl závodní vůz a dosud stavíme cestovní i závodní automobily," řekl šéf týmu Toto Wolff. "Novou strategií je dát našim značkám větší marketingovou platformu. Týká se to AMG, EQ a Maybachu a i podle mě je dobré, aby každá šla svou vlastní cestou. AMG je naše sportovní značka a do F1 se perfektně hodí. Ale Mercedes nezmizí z F1. Naopak, vždy to bude Mercedes, šasi bude vždy Mercedes, tým bude Mercedes a my všichni budeme lidé Mercedesu. Ale kromě toho jsme také AMG. Reprezentujeme AMG jako naši sportovní značku a chceme zlepšit její prezentaci."

AMG nevyrábí vlastní automobily, pouze upravuje vozy Mercedesu, takže udržet spojení i ve F1 také dává smysl. Mezitím setrvání Mercedesu ve F1 potvrdil také generální ředitel automobilky Ola Källenius.

"Tento rok jsme obnovili náš závazek vůči F1. Cena televizních práv významně roste. Formule 1 roste na trzích v Asii, Evropě, Jižní Americe, všude. Počet našich mladých fanoušků raketově roste, hlavně díky sociálním médiím a e-sportu. A toto všechno bychom měli zahodit? To bychom se museli zbláznit," prohlásil.

Také finanční ředitel Mercedesu je s F1 spokojený. "Je rád, že náklady klesají na polovinu a získáváme nové marketingové partnery. Náš tým se mění z nákladového obra na cennou společnost, téměř jako Bayern Mnichov."

A přestože F1 neplánuje přechod na elektromotory, nebude dělat zelenému menu Mercedes ostudu. "Vozy budou ještě více hybridní a mělo by se přejít na syntetická paliva. Kromě toho bude formule 1 uhlíkově neutrální. Bez těchto změn by patřila do minulosti."

Mercedes zůstane Mercedesem, AMG bude pouze lépe viditelné. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes