Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton chce závoděním změnit svět

Hamilton chce závoděním změnit svět

Smlouvu na příští sezonu ale stále nemá

Jméno mistra světa známe. Staronovým šampiónem je Lewis Hamilton. Stále ale nemáme oficiálně potvrzeno, kde a zda vůbec bude závodit příští rok, přestože se šéfem Mercedesu Totem Wolffem svorně tvrdí, že podpis je pouze otázkou času. O smlouvě a budoucnosti nejúspěšnějšího jezdce F1 toho v posledních dnech zaznělo hodně z jeho úst i od jeho šéfa.

"Dohodli jsme se, že nejdůležitější je zajistit výhru v obou šampionátech, konstruktérském i jezdeckém. Nyní můžeme o budoucnosti diskutovat ve větší pohodě," vysvětlil dlouhé čekání Wolff.

Zároveň popřel, že ho Hamilton v jednáních zahnal do kouta: "Ne, to není pravda. Jsme na sobě vzájemně závislí. My ho potřebujeme mít v našem voze a pro něj je nezbytné být v autě Mercedesu. Takže ne, pozice jsou vyrovnané."

Týdny zbývající do konce roku se již téměř dají spočítat na prstech jedné ruky, což ale Wolffa netrápí. Proč nepodepsat kontrakt až po sezoně?

"Myslím, že je více než pravděpodobné, že se tak stane až na konci roku. Ne že bychom si na sebe nedokázali najít čas. Jen na sebe nechceme vyvíjet tlak tím, že řekneme, že se dohodneme před Bahrajnem nebo před Abú Zabí. Nejsme pod tlakem. Bude to, až to bude," zdůraznil.

To trochu vypadá, jakoby Hamilton možná novou smlouvu ani nechtěl a chystal se odejít z F1 na vrcholu...

"Miluje závodění, soutěžení i tento tým stejně jako já. Kdybychom nesoutěžili s časomírou, náš život by nebyl tak zábavný. Jsem přesvědčen, že budeme spolu příští rok a že to bude další skvělá sezona. A pak dojde k ohromně náročné změně pravidel v roce 2022," připomenul Wolff.

Hamilton je v srdci týmu Mercedes, prostřednictvím automobilky chce pomoci změnit svět. Foto: Mercedes

Hamilton naznačil, že věci neváznou mezi ním a Wolffem, ale čeká se na Daimler, mateřskou společnost Mercedesu, se kterou si představuje dlouhodobou budoucnost jako její ambasador. Také podporuje iniciativu Black Lives Matter a aktivně se zajímá o ekologii.

"Přirozeně by nebylo složité prostě podepsat smlouvu a nemyslet na to, co bude potom. Netajím, že chci pokračovat s Mercedesem a že mu chci pomoci v jeho snaze měnit věci k lepšímu. Vybral si zelenou cestu, bude dělat více elektrických automobilů. A já chci pomáhat. Rovněž chci pomáhat prosazovat diverzitu, i to je třeba udělat. Takže ještě musíme probrat spoustu věcí," vysvětlil šampion.

Zatímco po podpisu předchozích kontraktů si pochvaloval svobodu, která mu umožnila mezi velkými cenami pohybovat se kolem celého světa, v nové smlouvě chce mít méně cestování.

"Tento rok nám například ukázal, že mnoho práce se dá udělat i z domova. Jsem si jist, že v nové smlouvě budu mít hodně Zoom konferencí místo toho, abych musel být přítomen na místě. To znamená méně létání," dodal.

Brit přiznal, že sice s lidmi od Ferrari mluvil o možnosti přestupu. Velmi rychle však společně přišli na to, že není možné dohodnout se k oboustranné spokojenosti, a na seriózní jednání ani nedošlo. Také řekl, že si neumí představit, že bude závodit i jako čtyřicetiletý, ale teď je mu pouze 35, takže věk délku smluvního závazku neovlivní.

Zdroj: Motorsport, BBC, úvodní foto: Mercedes