Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Čekání na Grosjeanův návrat z pekla

Čekání na Grosjeanův návrat z pekla

Svědectví řidiče lékařského vozu

Tyto záběry budou ještě dlouho obíhat svět. Dva chlapi stojí před hradbou plamenů a snaží se z ní dostat třetího. Nejsme v počátečních letech formule 1, ale v roce 2020. Nikdo nepředpokládal, že k něčemu takovému může v naší době dojít.

Jedním z těch dvou je neznámý traťový maršál, který se svým ručním hasicím přístrojem svádí marnou bitvu s ohněm, živeným palivem z plně natankovaného auta. Druhým řidič lékařského vozu Alan van der Merwe. Na místě byl s oficiálním lékařem F1 Ianem Robertsem první a teď se žárem probíjí ke svodidlům, za nimiž hledá cestu k záchraně Romain Grosjean.

Těsně předtím do nich najel s takovou silou, že je prorazil. Nyní je musí zdolat ještě jednou. S Merweho pomocí se mu to nakonec podaří. 

Alan van der Merwe pomáhá Romainu Grosjeanovi se dostat do bezpečí. Foto: F1

V životě jsem nic takového nespatřil,“ prohlásil Van der Merwe, sám bývalý závodník. „Nikdy jsem ještě nebyl svědkem takového nárazu. Hned jsme pochopili, co se stalo. Než se ale Romain dostal do bezpečí, uběhla podle nás celá věčnost. Ta úleva, když se ocitl mezi námi a relativně v pořádku!

Ve skutečnosti šlo o téměř třicet sekund. Z pekla si pilot Haasu odnesl popálené ruce a také kotník. Během úprku z kokpitu totiž ztratil botu. Dodatečně ještě vzniklo podezření, že utrpěl zlomeninu žeber a vrtulník ho přepravil do nemocnice. Podrobné vyšetření má hlavně vyloučit případné vnitřní zranění.

Dodejme, že šéf Haasu Günther Steiner osobně poděkoval Van der Merwemu a Robertsovi za jejich navýsost profesionální zákrok.

Zdroj: F1, úvodní foto: Sky Sports