Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjeana zachránil pohotový lékař

Grosjeana zachránil pohotový lékař

Prezident FIA chce odpovědi

Ian Roberts, lékař sedící vždy při startu velké ceny na sedadle spolujezdce v záchranářském vozidle, vyprávěl o tom, co předcházelo a následovalo vytažení Romaina Grosjeana z plamenů. Grosjean havaroval v prvním kole Velké ceny Bahrajnu a v tomto kole závodní vozy vždy prozíravě následuje nejrychlejší záchranářské vozidlo světa. Díky tomu byli Roberts, řidič vozidla a jeden z místních maršálů na místě dříve, než se závodník dostal z monokoku.

"Požár byl obrovský. Přijeli jsme na místo a viděli zvláštní scénu s polovinou vozu otočenou nesprávným směrem a ohromnými plameny za svodidly," řekl Roberts v rozhovoru pro Sky F1. "Když jsem se podíval vpravo, viděl jsem Romaina pokoušet se vylézt. Potřebovali jsme cestu, jak se k němu dostat. Takže jsme přivedli traťového maršála s hasicím přístrojem. Hasicí přístroj byl akorát dost silný na to, aby zahnal plameny, Romain vstal a já jsem se mohl natáhnout, chytit ho a přetáhnout ho přes svodidlo."

Díky moderní technice, pomoci a dávce štěstí v neštěstí neutrpěl život ohrožující poranění a lékař se mohl koncentrovat na ošetření popálenin.

"Řekl jsem mu, aby si sedl na zem. Samozřejmě byl roztřesený, přes roztavený průzor přilby nemohl nic vidět. Dal jsem mu ji dolů, abych ho mohl prohlédnout. Samozřejmě se nadýchal kouře, špatně se mu dýchalo, ale rychlá prohlídka nenaznačila žádné život ohrožující poranění, takže jsme mu pomáhali ulehčit od ostatních poranění. Bolely ho pouze ruce a chodidla, takže jsme mu na popálená místa dali gel a transportovali ho," uvedl Roberts.

Prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt hodlá zajistit vyšetření důvodů, proč se po tolika letech opět stalo, že havarovaný vůz zachvátily plameny.

"Nikdo z nás neměl obrázky hořícího vozu v čerstvé paměti. Rozhodně musíme pochopit, co se tam stalo," zdůraznil. „Nepamatuji si ani mnoho nehod, po kterých by vůz zůstal ve dvou kusech. Monokok se osvědčil, ale například na rukavice se musíme lépe podívat, protože má na rukou popáleniny druhého stupně."

Hasicí přístroj zahnal plameny dostatečně na to, aby Grosjean mohl dostat pomocnou ruku. Foto: F1

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Haas