Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean je novým fanouškem Halo

Grosjean je novým fanouškem Halo

V plamenech viděl obrázky Laudovy havárie

V neděli Romain Grosjean havaroval v rychlosti 221 km/h a s monopostem o hmotnosti 740 kilogramů a dalšími 100 kilogramy v palivové nádrži prorazil svodidla. Kokpit okamžitě zachvátily plameny a nikdo neví, jak by to bylo skončilo, kdyby jezdec nezůstal při vědomí. A že zůstal při vědomí a bez těžkých zranění, že zůstal naživu, za to vděčí i nepopulární ochraně hlavy, systému Halo.

"Řeknu to rovnou, nic takového nepotřebujeme. Já jsem proti Halo, Shieldu a podobným věcem. S tím to už nebude formule 1. Minulý rok jsem s tím testoval. Bylo mi z toho nevolno. Nenašli jsme správné řešení. Když to F1 přijala, byl to moc smutný den," řekl Grosjean v roce 2017. Nyní je rád, že ho šéfové F1 neposlouchali.

"Před lety jsem nebyl z Halo nadšený, ale je to ta nejúžasnější věc, kterou jsme do F1 dostali. Bez ní bych k vám dnes nemluvil," řekl Grosjean fanouškům prostřednictvím sociálních médií.

V rozhovoru pro TF1 popsal svůj hororový zážitek: "Nevím, jestli bych použil slovo zázrak, ale mohu říci, že ještě nepřišel můj čas. Přijde mi, jako by to trvalo mnohem déle než 28 sekund. Z kokpitu jsem se dostal až na třetí pokus. Viděl jsem, jak průzor přilby mění barvu na oranžovou, jak plameny šlehají z levé strany vozu. Hlavou mi bleskla spousta věcí, vynořily se mi obrázky Nikiho Laudy, ale odmítl jsem uvěřit, že to je můj konec, že ​​to přijde teď. Takto můj příběh ve F1 neskončí!

Pak jsem myslel na moje děti a řekl jsem si, že se z toho musím dostat. Položil jsem ruce na šasi, cítil plameny. Dostal jsem se ven, cítil jak mě někdo tahá za overal a tehdy jsem už věděl, že jsem z toho venku. Možná to ještě bude chtít psychologa. Viděl jsem smrt, jak si jde pro mě."

Za necelé dva týdny chce stát na startu VC Abú Zabí. Foto: Romain Grosjean

Zdroj: Motorsport, TF1, úvodní foto: Romain Grosjean