Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Věčně mladý Alonso si zatestuje

Věčně mladý Alonso si zatestuje

Šanci asi dostanou i nadějní junioři Buemi a Kubica

Toto rozhodnutí ještě způsobí hodně zlé krve. Mezinárodní automobilová federace umožnila účast v testu mladých jezdců, který se uskuteční na okruhu v Abú Zabí po tamní velké ceně, Fernandu Alonsovi. A nejen jemu.

Dvojnásobnému mistru světa je 39 let a jeho zařazení do víceméně juniorské kategorie nezkušených zajíců je výsměchem. Předpis FIA totiž jasně říká, že akce je určena výhradně pro adepty, kteří ve své kariéře neabsolvovali více než dvě velké ceny. Jenže následuje dovětek: „Pokud FIA v odůvodněných případech nerozhodne jinak.“

Na něj Renault vsadil a vyvinul v tomto směru značnou aktivitu. Loboval hlavně argumentem, že Alonso dva roky nejel žádný závod F1. V aktuálním voze ovšem seděl při filmovacím dnu v Barceloně a pár kol odkroužil se starším monopostem. Proto někteří konkurenti přišli s tvrzením, že Renaultu může nadmíru zkušený Alonso takovýmto způsobem pomoci s vývojem auta pro rok 2021. 

Alonso se do kokpitu Renaultu R.S.20 letos přece jen ještě jednou dostane. Foto: Renault

Největšími kritiky jsou od počátku McLaren, Ferrari a Racing Point. „FIA má určitě právo udělit výjimku. Ale jen v případě, kdy se nepopře základní cíl testu, totiž dát šanci talentovaným mladým závodníkům. O tom nelze diskutovat. Fernando mně do tohoto rámce určitě nezapadá,“ rozčílil se už před časem šéf stáje McLaren Andreas Seidl.

Věc má však širší rozměr. Podle vyjádření ředitele velkých cen Michaela Masiho nyní mohou v Abú Zabí nastoupit všichni, kteří se letos nezúčastnili žádného podniku v rámci MS F1. Jde o vcelku pochopitelný krok, protože pardon pro samotného Alonsa by příliš bil do očí.

Dá se tudíž čekat, že například Red Bull povolá Sébastiena Buemiho a Williams Roberta Kubicu. McLaren a Racing Point se ovšem už před pár měsíci svoji účast na testu odvolaly, s odůvodněním, že nemají žádné vhodné juniory. Proto nyní tak kyselá reakce. Vždy se totiž najde někdo, kdo by se za příslušný finanční obnos chtěl svézt...

Zdroj: FIA, Motorsport, úvodní foto: Renault