Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mazepin potrestán deseti sekundami

Mazepin potrestán deseti sekundami

Spadl ze třetího místa na deváté

Nikita Mazepin dorazil do cíle sobotního závodu formule 2 v Bahrajnu jako třetí. Další umístění na stupních vítězů si ale nakonec nepřipsal. Po závodě si totiž na něj kvůli agresivnímu počínání při soubojích posvítili sportovní komisaři. Ti jej potrestali celkem deseti sekundami, které zapříčinily Mazepinův pád ze třetího místa na deváté.

Penalizace deseti vteřin byla součtem dvou pětisekundových trestů. První Rus dostal za to, že při vzájemném souboji s Jukim Cunodou na cílové rovince vytlačil japonského závodníka na výjezd z boxové uličky. Druhá poté přišla kvůli zablokování Felipeho Drugoviche při vzájemném souboji, v důsledku čehož musel Brazilec zvolnit, aby se vyhnul kontaktu. Mazepin byl rovněž vyšetřován za kontakt s Drugovichem v první zatáčce a také za jeho vytlačení z dráhy na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou. V těchto případech ale trestu unikl.

Penalizace hrozila také Cunodovi. Vítěz závodu sice byl vytlačen Mazepinem mimo trať, nicméně právě v době, kdy se nacházel všemi čtyřmi koly za limity dráhy, Mazepina předjel. Komisaři ale usoudili, že pokud by nebyl Cunoda vytlačen, byl by schopen ruského pilota zdolat legální cestou. Proto se rozhodli netrestat.

Nikita Mazepin se mohl radovat ze třetího místa pouze dočasně. Foto: Hitech Grand Prix

Z Mazepinovy penalizace se mohl radovat nejvíce již zmíněný Felipe Drugovich. Brazilec díky ní povyskočil ze čtvrtého místa na třetí. Nahoru ale šli i Švarcman (z pátého na čtvrté) a první dva muži celkového pořadí Ilott (ze šestého na páté) se Schumacherem (ze sedmého na šesté). Na Schumacherově čtrnáctibodovém náskoku se ale tím nic nezměnilo. Daruvala se posunul na sedmou příčku a Ticktum na osmou. Nakonec to tak bude pilot DAMSu, kdo zítra odstartuje z pole position.

Mazepin se kvůli této dvojici penalizací nepropadl pouze ve výsledkové listině závodu, ale také v šampionátu. Tam putoval ze čtvrtého místa na páté za svého krajana Švarcmana. Současně si odnesl dva trestné body. Nyní jich má na svém kontě jedenáct a nachází se tak bod od zákazu startu v jednom podniku formule 2. I kdyby ale zítra na tento trestný bod dosáhl, nemusí si s tím příliš lámat hlavu. Od příští sezony se totiž přesouvá do formule 1, kde bude po boku Micka Schumachera závodit za tým Haas.

Zdroj: Motorsport Week, FIA F2, úvodní foto: Hitech Grand Prix