Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jak se Fittipaldi dostal k superlicenci?

Jak se Fittipaldi dostal k superlicenci?

S hodně odřenýma ušima

Pietro Fittipaldi dnes odstartuje do své první velké ceny F1 a při pohledu na jeho výsledky v uplynulých třech letech mnozí nechápou, jak se mohl dostat k superlicenci. Přesto, že v uplynulých třech letech nevyhrál ani jeden závod, má na ni nárok. Během tří sezon získal potřebných 40 superlicenčních bodů, jen to nebylo ve třech letech za sebou.

Největší krok směrem k superlicenci učinil již v roce 2017, když vyhrál Světovou sérii Formule V8 3.5, dříve známou jako Formule Renault 3.5. Fittipaldi vyhrál šampionát, který už byl na sestupu. Všech závodů se zúčastnilo pouze osm jezdců a FIA v předstihu oznámila, že další rok vítězi udělí pouze 20 superlicenčních bodů. Už to nestihla, šampionát finančně zkolaboval. To však nic nemění na faktu, že Fittipaldi dostal 35 bodů vítězové této série v letech, kdy byl ještě pod patronací francouzské automobilky, tudíž hodně prestižní a s mnoha mladými talentovanými jezdci v poli.

V roce 2018 měl připravený program kombinující americkou IndyCar s WEC. Pro jeho kariéru by to byla velká odbočka, avšak věci se vyvinuly jinak. V IndyCar odstartoval pouze do jednoho závodu, na oválu ve Phoenixu obsadil 23. místo. Následně v tréninku na šestihodinový závod na okruhu Spa-Francorchamps havaroval a zlomil si nohu, což ho vyřadilo ze zbytku sezony.

V roce 2019 již byl testovacím jezdcem Haasu a závodil v DTM s Audi. V tvrdé konkurenci získal pouze šest bodů a za 15. místo v šampionátu opět nedostal od FIA ani bod. Avšak jeden úspěch měl. Uspěl s žádostí, aby FIA jeho 35 bodů z roku 2017 přepsala na rok 2018, jelikož v tom roce nemohl závodit ze zdravotních důvodů. S 35 body na kontě tedy měl ještě jeden rok na získání zbývajících pěti.

K branám F1 vedou i spletité boční cestičky. Foto: Haas

Rozhodl se je získat v asijské F3, v níž se potřeboval umístit do pátého místa. Dlouho to s ním nevypadalo nadějně, po dvou třetinách sezony okupoval šesté místo.

Pak však zasáhl Covid-19. Devlin DeFrancesco, který byl v průběžném hodnocení před ním, kvůli obavám z nemoci nenastoupil do dalších závodů a nepokračoval ani Sebastian Fernandez, jenž se nacházel rovněž před Fittipaldim. Vnuk Emersona Fittipaldiho se před oba dostal až během posledního víkendu sezony v Thajsku. Sice ho ještě stihla přeskočit Jamie Chadwicková, ale pátá příčka mu vynesla šest superlicenčních bodů.

V této chvíli jich tedy má na kontě 41, v kapse superlicenci a připravuje se na start do Velké ceny as-Sachíru.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Haas