Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Stoll končí spolu s Renaultem

Stoll končí spolu s Renaultem

Alpine se bez něj obejde.

Jérôme Stoll končí ve funkci prezidenta Renault Sport Racingu. Tohle jsme psali už před dvěma lety, kdy ho měl nahradit jistý Thierry Koski. Ve stejném období ale vyplul na světlo světa skandál tehdejšího generálního ředitele automobilky Ghosna, dělaly se úplně jiné personální změny a Stoll zůstal o dva roky déle.

Ze svého vysokého postu by měl odejít na konci tohoto měsíce. Každodenní chod týmu ve F1 to nejspíš nijak neovlivní. Stojí ale za zmínku, že Stoll byl u prvopočátků plánu na obnovení továrního týmu Renault i při odkoupení Lotusu před sezonou 2016. Ve své pozici byl propojením mezi týmem v Anglii, motorovým centrem na okraji Paříže a vedením automobilky. Dohlížel také na tým Renaultu ve formuli E. Můžeme mu připsat i část zásluh na setrvání Renaultu ve F1 navzdory nenaplněným očekáváním a hospodářské krizi, přestože den po jeho odstoupení se tým přejmenuje na Alpine.

"Bylo to náročných pět let v roli prezidenta Renault Sport Racingu. Přijali jsme výzvu znovu vystavět tým F1 a vyžádalo si to hodně času, úsilí a nezlomného odhodlání. Tento rok jsme již naše jezdce viděli i na stupních vítězů. Jsem rád, že jsem mohl s tímto týmem ujít kus cesty. Nyní začíná nová kapitola s Alpine a já nepochybuji, že to nejlepší ještě ukrývá budoucnost," řekl 66letý Stoll.

Nikde není zmínka o Stollově nástupci. Pokud to tak zůstane, o to pevněji bude tým v rukou generálního ředitele Cyrila Abiteboula, který je zároveň jeho šéfem, jakož i vedoucím projektu zpopularizování značky Alpine.

"Od června 2015 k letošním pódiím jsme spolu urazili dlouhou cestu," rozloučil se s kolegou Abiteboul. "Jeho podpora a strategická vize nám umožnily překonat mnohá úskalí a prosadit své nápady v čím dál více komplikovaném prostředí. Dnes začíná nové dobrodružství s Alpine a tým F1 bude hlavním nástrojem rozvoje této značky."

Bez Stolla padá celá tíha vedení na Abiteboula. Foto: Renault

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Renault