Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Stoll skončil jako prezident Renault Sport Racingu

Stoll skončil jako prezident Renault Sport Racingu

Doplatil na neplnění plánu?

Renault oznámil, že Jérôme Stoll končí ve funkci šéfa Renault Sport Racingu, mateřské společnosti týmu Renault Sport Formula One. Nahradí ho Thierry Koskas.

Koskas pracuje pro Renault od roku 1997 a od roku 2016 je v automobilce viceprezidentem pro odbyt a marketing. Místo prezidenta závodní divize Renaultu oficiálně obsadí 1. ledna 2019 a v hierarchii bude přímo pod generálním ředitelem automobilky Carlosem Ghosnem.

Stoll je zaměstnancem Renaultu od roku 1980 a příští rok oslaví 65. narozeniny, což by mohlo být důvodem jeho odchodu. Samozřejmě můžeme spekulovat, že výměna možná souvisí spíše s výkony týmu, jenž neplní velký pětiletý plán. Podle něj měli být jezdci v žluto-černých kombinézách letos příležitostně vidět na stupních vítězů, aby příští rok vyhráli alespoň jeden závod a v roce 2020 konečně zabojovali o titul. Realita je ale taková, že stupně vítězů jsou odvážným cílem i pro příští rok a cokoliv dosažené v roce 2020 se následně vynuluje, jelikož dojde k velkému resetu technických pravidel F1.

V tiskové zprávě se píše, že Koskas se má soustředit na to, aby tým "dovedl na nejvyšší úroveň disciplíny" a "zajistil, že se posílí příspěvek formule 1 k celosvětovému povědomí o značce Renault".

Renault již v létě přišel o technického ředitele Boba Bella, jenž od roku 2016 zajišťoval spolupráci s francouzskými motoráři a s týmem zůstává pouze jako poradce. Technický ředitel šasi Nick Chester a motorový technický ředitel Rémi Taffin tak zřejmě podléhají nové posile z FIA Marcinu Budkowskemu. Pryč je i Frédéric Vasseur, jenž byl v roce 2016 šéfem týmu, ale od léta 2017 již vede Sauber. Z původní sestavy nejvyššího managementu tak zůstal pouze generální ředitel Cyril Abiteboul.