Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Zemřel Aldo Andretti, dvojče legendárního Maria

Zemřel Aldo Andretti, dvojče legendárního Maria

Slavnou rodinu zasáhla další tragédie

Smutný konec roku zažil americký motorsport. Ve středu ve věku 80 let zemřel Aldo Andretti, dvojče mistra světa formule 1 a vítěze Indy500 z roku 1969 Maria Andrettiho. Podle webu Racer.com Aldo Andretti podlehl onemocnění Covid-19. V lednu přitom na rakovinu zemřel jeho syn John.

„Aldo Andretti, moje milované dvojče, můj parťák, který mi byl nejvěrnějším a nejlepším přítelem každý den, včera odešel do nebe. Půlka mě odešla s ním. Není k tomu víc co říct, jsem otřesený,“ uvedl v poslední den roku 2020 na twitteru Mario Andretti.

Oba bratři se narodili 28. února 1940 v tehdy italské obci Montona d´Istria. Vesnice se po druhé světové válce stala součástí Jugoslávie, dnes patří k Chorvatsku a jmenuje se Motovun. Rodina z ní odešla v roce 1948, nejdříve žila v uprchlickém táboře a v polovině 50. let emigrovala do Spojených států. Usadila se v pensylvánském městě Nazareth, kde se nacházel tehdy půlmílový prašný ovál. Oba bratři si ale vášeň pro závodění přivezli už z Evropy a za oceánem ji dál rozvíjeli.

Rodičům nic neřekli a z peněz, které si vydělali brigádničením na pumpě, koupili deset let starý hudson, který upravili, aby se v roce 1959 mohli zúčastnit závodů stock cars. To, kdo bude řídit, určil los. Aldo jej vyhrál, stejně jako samotný závod. Ve voze se střídali, vítězství měli na kontě oba. V posledním závodě sezony měl ale Aldo vážnou havárii. Vůz se přetočil na střechu, ta byla zničená a nevydržela ani přilba. Aldo strávil čtyři dny v kómatu a z nehody se dlouho zotavoval.

Aldo Andretti v Indianapolisu v roce 2009. Foto: IndyCar

Do kokpitu se vrátil na konci následující sezony. V Nazarethu jej ale postihla další nehoda, kterou odnesl zlomeným prstem. Závodnické aktivity na čas omezil. Závodil ale ještě na konci 60. let a v roce 1969 přišla další těžká nehoda. Aldo při ní utrpěl zlomeninu čtrnácti kostí. Musel podstoupit několik operací, při kterých mu lékaři zrekonstruovali obličej. Na Mariův apel pak pověsil přilbu na hřebík.

Nadále ale byl častým hostem v padoku. Podporoval svého bratra Maria a později také své syny – Johna a Adama. John se narodil v roce 1963. Na kontě měl 73 závodů v CART na přelomu 80. a 90. let, přičemž se jednou radoval z vítězství (Surfers Paradise v roce 1991), a následně 10 startů v IndyCar. V NASCAR odjel 393 závodů v hlavní sérii a dvakrát vyhrál. Cizí mu nebyly ani vytrvalostní závody, přičemž největším úspěchem bylo vítězství v 24hodinovce v Daytoně v roce 1989, a zučastňoval  se dokonce i klání dragsterů. V lednu 2020 podlehl rakovině.

Jeho o šestnáct let mladší bratr Adam závodil především v sériích Trans Am či Stadium Super Trucks, ale zkoušel to i v monopostech. Nejdál, kam se dostal, byla juniorská série Indy Lights.

Jejich bratrancem z druhého kolene a Aldovým pravnukem je Marco Andretti, který má na kontě už patnáct sezon v IndyCar. „RIP, strýčku Aldo. Byl to jeden z nejtvrdších lidí, které jsem potkal. Nikdy jsem ho neslyšel si stěžovat, což byl rys, který předal Johnovi. Vždy byl tak pozitivní a optimistický a vychoval úžasnou větev Andrettiovic rodiny,“ napsal o zesnulém..

Zádušní mše za Alda Andrettiho se uskuteční v úterý 5. ledna v kostele ve městě Brownsburg. Soukromý obřad se koná o den dříve v Indianapolisu.

Zdroj: původní materiál redakce, úvodní foto: IndyCar