Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo byl nejrychlejší a kdo nejpomalejší?

Kdo byl nejrychlejší a kdo nejpomalejší?

Williams se odlepil z posledního místa

Díky webu RaceFans máme srovnání rychlostí všech deseti vozů závodících v minulé sezoně. Porovnání rychlosti na jedno kolo bylo vypočítáno zprůměrováním časové ztráty na pole position. Vždy se počítal čas lépe umístěného ze dvou vozů jednoho týmu. Nebyly započteny výsledky z kvalifikace na VC Turecka, na kterých se podepsalo počasí, ale především nevyzpytatelný povrch trati. Obrovské časové rozdíly by tak značně pokřivily pohled na celkový obraz sezony 2020.

První místo tabulky nikoho nepřekvapí, Mercedes i letos těžil z výborné kvalifikační rychlosti. Průměrná ztráta Red Bullu se vyšplhala téměř na sedm desetin sekundy, a i za to ještě musí být vděčný Maxu Verstappenovi, protože vůz Alexandera Albona často uvízl ve středu pole.

V Poháru konstruktérů v sezoně 2020 se na třetím místě umístil McLaren. Čistou rychlost ale měl lepší vůz Racing Pointu, který je do značné míry přiznanou kopií předloňského Mercedesu. Jelikož se počítal pouze čas rychlejšího vozu, Ferrari se převážně díky Charlesu Leclerkovi dostalo těsně před Renault. AlphaTauri se navzdory slabému začátku sezony dokázalo rychlostně zařadit do skupiny týmů středu pole, i když na Ferrari a Renault v průměru ztrácelo téměř dvě desetiny sekundy.

Jak v neděli, tak i v sobotu byly pravidelně nejpomalejší týmy Alfa Romeo, Haas a Williams. Williams opět skončil bez bodu, ale aspoň v sobotu už nebyl nejpomalejší. Na druhé straně ale nutno podotknout, že jeho vůz byl poháněn nejsilnějším motorem Mercedes, zatímco auta obou soupeřů hendikepoval agregát Ferrari, který byl letos naopak nejslabší.

tým ztráta v %
Mercedes 0
Red Bull 0,68
Racing Point 1,19
McLaren 1,35
Ferrari 1,46
Renault 1,48
AlphaTauri 1,65
Alfa Romeo 2,68
Williams 2,77
Haas 2,89


Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Mercedes