Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Půjdou motory opravdu do mrazáku?

Půjdou motory opravdu do mrazáku?

Formuli 1 čeká důležité hlasování

Datum 25. ledna 2021 bude mít možná pro budoucnost F1 zásadní význam. Tento den se totiž má uskutečnit elektronické hlasování komise FIA pro formuli 1 o tom, zda od roku 2022 dojde ke zmrazení vývoje motorů.

Iniciátorem tohoto kroku se stal Red Bull. Ten se počátkem října dozvěděl, že jeho dodavatel pohonných jednotek Honda hodlá po skončení sezony 2021 formuli 1 opustit. Nečekaná a hlavně krajně nepříjemná zpráva ho nakonec dovedla k odvážnému rozhodnutí převzít od Japonců přípravu agregátů do vlastní režie. Jenže jeho možnosti jsou v tomto směru přece jen omezené. Proto onen požadavek na vystavení stopky na jejich další zdokonalování.

Následovalo jistě velmi náročné zákulisní vyjednávání. Zejména Ferrari a Renault se dlouho stavěly na odpor, nakonec kývly. 

Helmut Marko tvrdí, že jde o krok ve prospěch všech. Foto: Red Bull

Ovšem v pondělí může být všechno jinak. Třeba i proto, že Renault se rozhodl postavit svoje působení v šampionátu na úplně nových základech – a také s jinými lidmi. Na druhou stranu, ke schválení návrhu stačí prostá většina hlasů.

Co se ale stane, když to přesto neklapne? „Počkáme si na verdikt FIA. Příští týden budeme mít jasno,“ prohlásil poradce Red Bullu pro motorsport Helmut Marko pro web auto motor und sport. „Jistoty se ale dočkáme teprve v okamžiku, kdy obdržíme od federace papír s tím, že vývoj je opravdu zastaven.

Marko se současně snažil přesvědčit čtenáře, že Red Bullu jde v první řadě o dobro všech: „Motor byl v minulosti doslova požíračem peněz. Investovat do něj za současné situace nedává žádný smysl.“ V závěru pochopitelně pohrozil, že v případě neúspěchu může Red Bull formuli 1 opustit.

Zdroj: RaceFans, auto motor und sport, úvodní foto: Red Bull