Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Pirelli vybralo směsi pro celou sezonu 2021

Pirelli vybralo směsi pro celou sezonu 2021

V alokaci jsou pouze dvě změny.

Pirelli oznámilo, jaké směsi pneumatik vybralo pro jednotlivé velké ceny MS F1 sezony 2021. Za normálních okolností výrobce pneumatik odhaluje svou nabídku, tři z celkem pěti různě tvrdých směsí, pouze pár týdnů nebo měsíců před závodem. Vzhledem k pandemii Covid-19 a problémům s přepravou a dopravou je ale třeba věci zjednodušit, takže se přebral model sezony 2020.

Pirelli tedy vybralo pro každý okruh tři ze svých pěti směsí a každý jezdec již ví, že na ten víkend dostane dvě sady nejtvrdší z nich, tři sady prostřední směsi a osm sad nejměkčí. Jelikož italský výrobce pro tento rok připravil odolnější, ačkoli pomalejší pneumatiky, nemusí ve srovnání s posledními dvěma sezonami téměř nic měnit. Změny se týkají pouze závodů v Ázerbájdžánu a v Brazílii. Všude jinde zůstává nabídka stejná jako v roce 2020, nebo jako v roce 2019, pokud se tam v roce 2020 kvůli pandemii nejelo (kupříkladu Okruh Amerik, Suzuka, Albert Park).

"Když jsme do Ázerbájdžánu minule přivezli C2 jako nejtvrdší sadu, nikdo ji nepoužil, takže se vracíme k nejměkčí kombinaci, tedy kombinaci C3, C4 a C5. Kromě toho jsme udělali změnu pro Brazílii, kde budeme mít C2, C3 a C4, nakolik C1 předloni týmům ve srovnání s C2 neposkytla dostatečně velkou výhodu na straně pomalejšího opotřebení," oznámil Mario Isola, ředitel divize automobilového závodění Pirelli.

Sezona 2021 bude poslední s 13palcovými koly. Příští rok je nahradí 18palcové. Foto: Pirelli

Nejtvrdší pneumatiky C1 budou použity na okruzích s rychlými zatáčkami v Portugalsku, Španělsku, Spojeném království, Nizozemsku a Japonsku. Nejměkčí pneumatiky C5 se dostanou do akce na klikatých tratích v Monaku, Ázerbájdžánu, Kanadě, Rusku, Singapuru a Abú Zabí.

Zdroj: Pirelli, úvodní foto: Pirelli