Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

IndyCar poprvé vyzkouší měkké pneumatiky také na oválu

IndyCar poprvé vyzkouší měkké pneumatiky také na oválu

Drobně se mění i kvalifikační procedura

Již tento víkend začne na Floridě nový ročník IndyCar Series. INDYCAR si pro novou sezonu připravila několik drobných změn v pravidlech. Jedna se týká pneumatik. V minulé sezoně měli piloti k dispozici jednu sadu měkkých pneumatik, kterou mohli využít v prvním tréninku, po jeho skončení ji ale musely odevzdat.

Letos mohou během tréninků využít dvě sady měkkých pneumatik. Mohou si ale samy zvolit, ve kterém ze dvou tréninků je použijí. Před kvalifikací musí odevzdat jednu sadu měkkých, ale i jednu sadu tvrdých pneumatik. To je má donutit, aby vysílaly jezdce na trať i během úvodního tréninku, který má 75 minut, o půl hodiny více než ten druhý.

„Vyzkoušíme to v St. Petersburgu a v Long Beach. V roce 2022 jsme měli více odjetých kol v prvním tréninku než ve druhém a to i bez extra sady pneumatik,“ řekl prezident IndyCar Jay Frye.

IndyCar také poprvé vyzkouší nasadit dvě různé směsi na oválu. V závěrečném závodě v St. Louis budou mít piloti k dispozici vedle primární sady i tu alternativní. Ta nebude stejná s obutím, jaké Firestone dodává coby alternativní sadu na městské a silniční okruhy, ale bude vyvinuta specificky pro tento závod. Pravidlo, že piloti musí během závodu alespoň jednou využít obě sady, ale IndyCar zachová.

Vloni IndyCar použila na městském okruhu v Nashvillu poprvé ekologickou pneumatiku vyrobenou z gumy získané z rostliny guayule. Z té budou všechny směsi použité na všech pěti městských okruzích.

Časomíru odstartuje průjezd startem

Drobnou změnu si série připravila i pro kvalifikační proceduru. Zatímco teď při kvalifikaci spouštěl časomíru ředitel závodu, když ještě vozy byly v boxech, teď se časomíra rozběhne ve chvíli, kdy první vůz vyjede na trať a tam protne startovní čáru (ta na městských a silničních okruzích bývá oproti místu, kde závod začíná, posunutá před vjezd do pit lane).

V případě, že v některé části kvalifikace budou vyvěšeny červené vlajky, tak IndyCar zastaví časomíru, ale pouze u prvního přerušení daného segmentu kvalifikace. V dalších případech již nechá čas běžet. Doposud se čas zastavoval jen u závěrečného šestiminutového rozstřelu.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment