Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston Martin ukázal AMR21

Aston Martin ukázal AMR21

Návrat po 61 letech.

Aston Martin se vrátil do Formule 1. Nezaložil sice zcela nový tým, ale spojil se s britským týmem Racing Point, který díky tomu vůz pojmenovaný AMR21 oděl do tradiční britské závodní zelené.

Přestože Aston Martin sám tým nevlastní a v podstatě je v pozici titulárního sponzora, má tým ještě jiného titulárního sponzora. Stáj nese jméno Aston Martin Cognizant Formula One Team a loga americké technologické společnosti zabrali i prominentní místa na zadním křídle a bočnicích. Navzdory drbům o ztrátě dosavadního titulárního sponzora BWT, které diktovalo vozům Racing Pointu růžovou barvu, i tato společnost zůstala s týmem, přestože podle velikosti zabrané plochy na voze můžeme říct, že mnohem menším.

Tým bude nadále používat pohonné jednotky, převodovky a zadní zavěšení koupené od Mercedesu. A nezměněna zůstala také filozofie napodobování dominantního vozu minulé sezony, což je opět Mercedes. Zatímco loňský vůz měl hodně z vozu Mercedes W10, letošní vůz podle odborníků nese charakteristické znaky W11, ačkoli přímé kopírování bylo loni zakázáno Sportovními pravidly F1.

Pravidla týmu umožnila přejít od převodovky a zadního zavěšení Mercedesu specifikace 2019 na specifikaci 2020 bez utrácení vývojových žetonů. Ve voze je aktuální pohonná jednotka Mercedesu a podle technického ředitele, Anddrewa Greena, se tým při vývoji letošního vozu celkově zaměřil na zlepšení zadní části.

S novou identitou si tým dává pár let na proražení do boje o mistrovský titul.

"Loni jsme naplánovali výstavbu nové továrny s novou infrastrukturou a dostatkem místa, kde budeme všichni pracovat pod jednou střechou i po tom, co se tým rozroste. A realizace tohoto plánu právě začala,“ řekl Otmar Szafnauer, šéf týmu. „Na konci roku 2022 bychom už měli pracovat v nové továrně, do které potřebujeme dostat nejlepší nástroje designu a vývoje vozu, abychom mohli bojovat o titul. Takže cíl je vzdálen pár let. Chceme to stihnout během tří až pěti let.

V jednom z vozů zůstává Lance Stroll, syn největšího investora týmu, kanadského miliardáře Lawrence Strolla. Ve druhém nahradil Sergia Péreze čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel, který chce začít psát novou kapitolu po neúspěšném stintu s Ferrari.

 

 

Nový Aston Martin AMR21. Foto: Aston Martin

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Aston Martin