Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettelovy baterky ještě nejsou prázdné

Vettelovy baterky ještě nejsou prázdné

Nepřestal myslet na pátý titul.

Mnohým se může zdát, že Sebastian Vettel je již ve F1 příliš dlouho, že po vyhazovu z Ferrari mohl raději odejít, jenže je mu pouze 33 let a chce získat další titul mistra světa. To chtěl od odchodu z Red Bullu, se kterým získal své tituly, aby světu i sobě dokázal, že dokáže vyhrát i ve voze, který nenavrhl Adrian Newey, o čem v minulosti například silně pochyboval jeho soupeř, Fernando Alonso.

"Nejsem vůbec starý," řekl nový jezdec nového týmu Aston Martin. "Věk není důležitý, důležité je sedět ve správném voze a mít kolem sebe tým správných lidí. Takto to ve F1 bylo od nepaměti. A není tajemstvím, že v posledních letech musel jezdec sedět ve voze Mercedesu, aby mohl bojovat o titul. Párkrát jsme (s Ferrari) byli blízko, ale nikdy ne tak blízko, abychom zůstali v boji až do konce sezony."

Vettel odešel z týmu Ferrari, který se kvůli zavedení rozpočtového stropu musí zmenšovat, do týmu Aston Martin, který díky finanční injekci od nových majitelů plánuje do stropu dorůst, díky čemuž tam vládne optimismus.

"Minulý rok jsem si moc radosti neužil, to také není tajemstvím. O to více se těším na tuto sezonu. Máme tady skvělé lidi, úžasného týmového ducha, hodně nadšení. V porovnání s Ferrari jsme malí, jenže to i kvůli tomu, že nejsme výrobcem motorů. A také je dobré, že tento tým roste, na rozdíl od velkých týmů, včetně toho, za který jsem závodil dosud."

Prorazit mezi špičku však nejspíš potrvá roky.

"Podívejte se na Mercedes. Začal (stavět vozy) někdy v roce 2011 a před ostatní se dostal až díky nové pohonné jednotce (v roce 2014). Ani tehdy však neměl nejlepší šasi. Takže od roku 2011 trvalo, řekl bych, pět let, než tým postavil nejlepší šasi. Přibližně s takto dlouhým obdobím třeba normálně počítat. Ale Formule 1 se mění, možná nám to nemusí trvat tři až pět let. Možná se věci podaří nastavit tak, že konkurenceschopných bude více týmů. Skutečně konkurenceschopných, ne pouze se šancí dostat se jednou za čas na stupně vítězů, protože někdo ze špičky nedokončil závod."

vettel0310

Poprvé v zeleném monopostu Aston Martin a poprvé s motorem Mercedes. Foto: Aston Martin

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Aston Martin