Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Norris přišel o tři příčky

Norris přišel o tři příčky

Nezabočil včas do boxové uličky.

Lando Norris přišel o tři místa na startu Velké ceny Ázerbájdžánu, bude tedy startovat z devátého místa. Kromě toho mu na konto přibudou tři trestné body. Jedná se o trest udělen stevardy závodu za neodbočení do boxové uličky při první možné příležitosti.

Po havárii Antonia Giovinazziho byly vyvěšeny červené praporky právě v čase, kdy se Norris blížil k nájezdu do boxové uličky. Dal nohu dolů z plynu a jak sám přiznává, měl možnost vyhnout se protnutí cílové čáry. Rozhodl se ale vyžádat si povolení od týmu, čímž ztratil několik sekund. Tým sice trval, aby zajel do boxů, jenže Norris to už nestihl.

Jak se píše ve zprávě stevardů, trestem za nerespektování vlajek v kvalifikaci je ztráta pěti míst na startu. Vzhledem k okolnostem byl tedy Norrisovi trest zmírněn. Pokud čekali, že jim mladý Brit poděkuje, byli na omylu.

"Podle mě jsem se nedopustil ničeho nesprávného," řekl Norris po oznámení trestu. "Byl jsem v těžké situaci. Ve vysoké rychlosti jsem měl udělat rychlé rozhodnutí, vybrat si nejbezpečnější možnost. A myslím, že to jsem udělal. Pokud vím, vjezd do boxové uličky měl být v té chvíli uzavřen. Kdyby tomu tak bylo a já bych zabočil, tak by se mě ptali, proč jsem to udělal, když to se nesmí.

Takže jsem byl opravdu v těžké situaci. Udělal jsem, co jsem v té chvíli považoval za správné, jenže na všechno existuje nějaké pravidlo. Co tak trochu shovívavosti vůči jezdci, který se snažil jednat nejsprávněji jak byl schopen? Samozřejmě je mi to velmi líto, ztráta tří míst mi podstatně zkomplikuje závod."

Norris se snažil, stevardům to nestačilo. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren