Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Power konečně zlomil sérii špatných výsledků a vítězí

Power konečně zlomil sérii špatných výsledků a vítězí

Big Machine Grand Prix – závod

Australan Will Power se dočkal premiérového letošního vítězství, celkově 40. v kariéře. Podařilo se mu to na okruhu v Indianapolisu. Power byl po většinu závodu zcela dominantním jezdcem. Jeho pozici na čele neohrozila ani žlutá fáze v samém závěru, když vypověděl službu vůz Palouovi. Právě Španěl v čele šampionátu Palou zažil závod, na který by nejradši co nejrychleji zapomněl. To platí i o jeho stájovém kolegovi Dixonovi, který dojel na 17. místě. Série pokračuje už za týden na oválu v St. Louis.

 

Grosjean se na startu pokusil zaútočit po vnitřku na vedoucího O´Warda, ale útok byl neúspěšný a Francouz zůstal na třetí příčce za O´Wardem a Powerem. V 7. zatáčce se před debutanta Lundgaarda dostal Herta. Dramatický moment předvedl McLaughlin, který přejel přes obrubník a ten jej katapultoval několik desítek centimetrů nad dráhu. Chilton se v 7. zatáčce dostal mimo dráhu a propadl se téměř na konec pole.

Už v prvním kole poznal lídr šampionátu Palou, že má potíže. Do boxů hlásil, že motor nemá výkon. Tým mu nařídil změnit mapování na třetí polohu, což je nastavení na šetření paliva. Propadal se také Newgarden, který ve třetím kole během pár metrů ztratil tři pozice. Tady byl ale spíše na vině rozdíl ve zvolené směsi pneumatik, protože Newgarden patřil k jezdcům, kteří do závodu nastoupili na tvrdé sadě, přičemž se očekávalo, že preferovanou bude ta měkká.

A z toho důvodu zamířil už v 9. kole pro nové pneumatiky Dixon, který po startu z 26. místa nedokázal postupovat dopředu. Ve stejnou dobu skončil závod pro Enersona. Pro tým Top Gun Racing to po neúspěšné kvalifikaci na Indy500 byl premiérový závod v IndyCar, ovšem selhala technika.

O kolo později než Dixon stavěli Sató, Hinchcliffe či Johnson. V dalším kole pak Hunter-Reay. Mezitím měl Newgarden další potíže, když se dostal společně s Chiltonem mimo dráhu. Brit na něj v šikaně před nájezdem na cílovou rovinku po vnitřku zaútočil, ale probrzdil a vyvezl Newgardena do trávy.

Jako první z předních příček zamířil k mechanikům Rossi, společně s Dalym, VeeKayem či a Ericssonem, Bourdaisem či Castronevesem a to ve 12. kole.

V dalším kole pak zastavili Power, Herta a Harvey. Poslední jmenovaný svedl po návratu těsný souboj s Rossim. K mechanikům zamířil také Grosjean. Naopak lídr závodu O´Ward, který startoval na měkké sadě, svůj stint natahoval do 16. kola, kdy zastavil jak on, tak jeho největší soupeř v boji o titul Palou. S nimi pak i Rahal a Jones.

O´Ward se vrátil těsně před Powerem, ten měl ale výhodu zahřáté měkké sady pneumatik, zatímco O´Ward měl nazutou tvrdou sadu. Ve 12. zatáčce si Power s O´Wardem lehce poradil. V čele byl na krátkou chvíli nováček Lundgaard, který krom toho, že se učil novou trať a zvykal si na nový vůz, musel bojovat i s otravou jídlem, kterou si přivodil v pátek. Po pit stopech bojoval s Rahalem. Ten předváděl opět v Indianapolisu silný výkon a na trati se přes start z 16. místa dostal před stájového kolegu, který startoval z druhé řady.

Ve 20. kole Pagenaud a Newgarden poprvé zamířili k mechanikům. Oba přezuli na červenou sadu pneumatik. Pagenaud na ní i startoval, Newgarden už měl za sebou povinnost využít i tvrdou sadu. Na Pagenauda zaútočil Daly, ale v 7. zatáčce probrzdil a dostal se na trávu. Toho využil Rahal a předjel oba.

Herta mezitím překonal Grosjeana a ve 22. kole také O´Warda, aby se ve chvíli, kdy zamířil do boxů i Chilton, posunul za Powera na druhou příčku. Ve 25. kole tak pořadí bylo Power, s odstupem necelých 5 vteřin Herta, za ním zhruba dvě vteřiny ztrácel O´Ward, který měl za zády Grosjeana a další dvě vteřiny ztrácel Rossi. Harvey byl 6., lídr šampionátu Palou 7., následovali Rahal, Pagenaud a Lundgaard uzavíral první desítku.

Okolo 35. kola Rossi doplácel na to, že byl jedním z prvních, kdo zamířil k mechanikům. Za ním se sjela skupinka Harvey, Palou, Rahal, Pagenaud a Lundgaard. Přičemž Palou využil situace a dostal se před Harveyho a následně i před Rossiho. Jeho stájový kolega Dixon mezitím zamířil do boxů pro nové pneumatiky.

Power zajel k mechanikům ve 38. kole, kdy měl náskok na Hertu přes 6 vteřin. Zastavil také Grosjean ze třetí příčky. Herta zastavil v dalším kole, Power ale bez potíží zůstal před ním. Pro Powera si nic nezměnilo ani v dalším kole, když zastavil O´Ward. Ten se vrátil mezi Grosjeana a Paloua.

V polovině závodu se jezdci seřadili v pořadí Power, Herta, Grosjean, O´Ward, Palou, Harvey, Rossi, Pagenaud, Rahal a Daly. Power Hertovi poodjel až na devět vteřin, pak ale dojel Hertova stájového kolegu Hinchcliffea, kterého se mu nedařilo předjet o kolo. Jeho náskok se tak brzy scvrknul až na 4,5 vteřiny. Mezitím v 62. kole v souboji dvou mužů na čele šampionátu byl úspěšnější Palou, který v 1. zatáčce předjel O´Warda.

V 61. kole přišly poslední zastávky v boxech. Pro Powera nemohla být situace nepříznivější, protože když zamířil k mechanikům, udělal to samé i Hinchcliffe a na dráze zůstal před ním. Nové pneumatiky si vzali také Grosjean, Palou, O´Ward. Hertův pit stop přišel v následujícím kole, na trať se vrátil s odstupem čtyř vteřin na Powera a s Grosjeanem přilepeným za zadním přítlačným křídlem. Když v 64. kole zastavili i Pagenaud a Newgarden, vrátil se Power do vedení. Na Hertu měl náskok už jen tří vteřin a stále se mu nedařilo překonat Hinchcliffea.

Na dvojice Herta – Grosjean se dotahoval Palou, jenže v 68. kole se začalo z jeho motoru kouřit. Objevily si dokonce i plameny a Palou musel vůz odstavit na dráze a IndyCar vyvěsila žluté vlajky. Pro Powera se nemohlo stát nic lepšího. Sice přišel o náskok, ale především se zbavil Hinchcliffea, který se teď zařadil na konec pole.

Restart 14 kol před koncem Power zvládl a Hertovi odskočil. Navíc se mladý Američan musel bránit Grosjeanovi, který jej v nájezdu do 1. zatáčky vnějškem objel a posunul se na druhou příčku. Oproti Powerovi měl navíc Grosjean výhodu, že pro tento stint dostal novou sadu pneumatik, Power měl ty, na nichž se do závodu kvalifikoval. Ale zase Francouz měl vyčerpaný push-to-pass, zatímco Power měl ještě k dispozici 75 sekund.

Hunter-Reay a Bourdais se v souboji o 15. místo dotkli koly a dostali se mimo dráhu. Druhou žlutou ale způsobili jiní jezdci. Devět kol před koncem zůstal stát v 7. zatáčce VeeKay, kterého roztočil McLaughlin. Jezdec týmu Penske za to dostal penalizaci a na restart byl posunutý na konec pole.

Grosjean v závěru dostal ještě šest kol, aby se pokusil Powera překonat a mohl si připsat první vítězství v IndyCar. Zachytil jeho zrychlení a společně poodjeli Hertovi, na útok na Australana to ale nestačilo.

Závěrečná kola nakonec už na pořadí nic nezměnila. Power se 40. vítězství osamostatnil na pátém místě historických tabulek. Více triumfů než on mají jen A. J. Foyt, Mario Andretti, Scott Dixon a Michael Andretti. Přičemž k vyrovnání Michaela Andrettiho Powerovi chybí dva triumfy.

Grosjean druhým místem vyrovnal svůj nejlepší výsledek v kariéře v IndyCar, kterého v květnu dosáhl na stejné trati. Herta si stupni vítězů vylepšil náladu po neúspěchu v Nashvillu, kde přesto, že měl dominantní vůz, nakonec po vlastní chybě dobrého výsledku nedosáhl.

Přestože závod dokončil až na pátém místě, spokojený může být i Mexičan O´Ward. Ten po závodě přiznal, že by si stupně vítězů nezasloužil, protože mu chyběla rychlost. Ale jelikož Palou závod nedokončil, výrazně O´Ward odmazal ze Španělova náskoku v čele šampionátu. Až na 17. místě skončil Dixon, kterému v šampionátu patří třetí příčka. Díky neúspěchu Paloua mohou pořád na titul pomýšlet i Newgarden a Ericsson, kteří dojeli na 8. a 9. místě.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Will Power Team Penske Chevrolet 01:49:38,0811 85 50+3
2. Romain Grosjean Dale Coyne Racing Honda + 1,1142 85 40
3. Colton Herta Andretti Autosport Honda + 2,3498 85 35+1
4. Alexander Rossi Andretti Autosport Honda + 3,4382 85 32
5. Patricio O´Ward Arrow McLaren SP Chevrolet + 4,1052 85 30+2
6. Jack Harvey Meyer Shank Racing Honda + 5,3233 85 28
7. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Honda + 5,8553 85 26
8. Josef Newgarden Team Penske Chevrolet + 6,2497 85 24+1
9. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Honda + 7,0080 85 22
10. Takuma Sató Rahal Letterman Lanigan Honda + 7,9449 85 20
11. Conor Daly Ed Carpenter Racing Chevrolet + 9,3596 85 19
12. Christian Lundgaard Rahal Letterman Lanigan Honda + 9,8379 85 18+1
13. Felix Rosenqvist Arrow McLaren SP Chevrolet + 10,6234 85 17
14. Ed Jones Dale Coyne Racing Honda + 12,1199 85 16
15. Sébastien Bourdais A.J.Foyt Enterprises Chevrolet + 12,5781 85 15
16. Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet + 16,4169 85 14+1
17. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda + 17,1924 85 13
18. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Honda + 17,3273 85 12
19. Jimmy Johnson Chip Ganassi Racing Honda + 18,1585 85 11
20. Max Chilton Carlin Racing Chevrolet + 18,7489 85 10
21. Helio Castroneves Meyer Shank Racing Honda + 19,5451 85 9
22. James Hinchcliffe Andretti Steinbrenner Honda + 20,8450 85 8
23. Scott McLaughlin Team Penske Chevrolet + 21,0115 85 7
24. Rinus VeeKay Ed Carpenter Racing Chevrolet + 22,4946 85 6
25. Cody Ware Dale Coyne Racing Honda - 2 kola 83 5
26. Dalton Kellett A.J.Foyt Enterprises Chevrolet - 4 kola 81 5
27. Álex Palou Chip Ganassi Racing Honda Porucha 67 5
28. R. C. Enereson Top Gun Racing Chevrolet Porucha 12 5

Zdroj: Původní reportáž redakce, úvodní foto: IndyCar