Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris nastoupí do závodu

Norris nastoupí do závodu

Eau Rouge se nejspíš bude měnit.

Včera jsme v kvalifikaci viděli i jednu vážně vypadající havárii, po níž byl Lando Norris transportován do nemocnice. Naštěstí nebyl zraněn a vyšetření absolvoval preventivně.

"Je to pouze z preventivních důvodů. Vypadá být v pořádku. Potřebujeme se pouze ujistit," ubezpečoval fanoušky šéf McLarenu, Andreas Seidl.

Všechny výsledky testů byly uspokojivé a britský závodník tedy nepřijde o možnost odstartovat do Velké ceny Belgie.

"Prošel všemi prohlídkami, pouze ho bolí loket. Bude moci závodit," oznámil McLaren ještě v sobotu podvečer.

Norrisův vůz dopadl o dost hůře a bude překvapením, pokud bude moci použít stejnou pohonnou jednotku, aniž předtím prošla důkladnou prohlídkou v továrně Mercedesu. O své místo získané postupem do finálové části kvalifikace tedy s velkou pravděpodobností přijde.

Kontroverzní jsou okolnosti nehody. V televizním přenosu jsme Norrise slyšeli stěžovat si na podmínky na trati krátce před nehodou. Ještě před ním se ozval čtyřnásobný šampion, Sebastian Vettel, který vedení závodů zkritizoval za zbytečné riskování.

"Všichni skrz týmovou vysílačku posíláme info řediteli závodu, ale samozřejmě je nás na trati hodně a televize nemůže odvysílat všechno," vysvětluje Vettel. "Ale bylo zřejmé, že za takových podmínek neměla poslední část kvalifikace vůbec začít. Ano, můžete říct, že po bitvě je každý generál. Hlavně si z toho třeba vzít ponaučení. Nemuselo to dopadnout takto dobře. Je pouze dílem štěstí, že se nikomu nic nestalo."

Vettel se zajel osobně podívat, zda je Norris při vědomí, dříve než dorazilo vozidlo s lékařem.

"Viděl jsem trosky a zajímalo mě, jestli je v pořádku. Moc jsem nad tím nepřemýšlel. Prostě jsem při něm zastavil a čekal na zvednutý palec."

Bolestivě si narazil loket, ale jinak je v pořádku. Na rozdíl od jeho vozu. Foto: McLaren

Na stejném místě, v rychlé zatáčce Eau Rouge, došlo již v pátek k hromadné havárii šesti vozů Serie W. A nedá se zapomenout na rok 2019, kdy o pár metrů dál vyhasl život mladého závodníka F2, Anthoina Huberta. Vedení okruhu mezitím odhalilo plány na úpravu tohoto úseku trati, po které budou výjezdové zóny širší a přibudou štěrkové kačírky. Veterán Fernando Alonso ale pochybuje, že to moc pomůže.

"Můžete změnit bariéry, možná pak bude o něco méně havárií, ale stále to bude velmi rychlá zatáčka. Tento okruh je prostě takový."

Lewis Hamilton navrhuje pouze zatáčku přeasfaltovat, protože se na ní asi podepsali těžké stroje, které tento rok odstraňovali následky dvou vln záplav.

"Podle mě by stačilo, kdyby odstranili ten hrbol, ale Eau Rouge nechali na pokoji. Ale oni udělají, co je podle nich správné. Já osobně si nemyslím, že potřebují dávat peníze do takové změny.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: McLaren