Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Náhrada za Räikkönena bude známa brzy

Náhrada za Räikkönena bude známa brzy

Ve Williamsu Albon nebo De Vries?

Již brzy bychom se měli dozvědět více o jezdeckých sestavách jednotlivých týmů F1. Příští týden se totiž pojede v Monze, což bude tradičně poslední víkend evropské části kalendáře. Týmy, které chtějí stihnout oznámení před mikrofony četných evropských médií, tak budou muset učinit v nejbližších dnech. Týmy, které chtějí naopak více soukromí, tak mohou učinit po VC Itálie. Jednu z těchto dvou možností si prý vybere i tým reprezentující italskou značku Alfa Romeo, která se na konci roku určitě rozloučí s Kimim Räikkönenem, ale možná i s Antoniem Giovinazzim.

"Nevím, jestli to bude příští týden, nebo až ten další týden," řekl Frédéric Vasseur, šéf týmu Alfa Romeo. "Teď už ale máme všechny karty a přišla řada na nás, abychom se rozhodli a něco udělali. Otázkou je pouze to, zda tak učiníme před Monzou, po Monze, nebo před Soči."

Zdá se, že na trhu s jezdci je velký zájem o Alexandra Albona. Thajec sice loni u Red Bullu nestačil tempu Maxe Verstappena, ale je mu pouze 25 let a pořád má podporu Red Bullu.

"Má dostatek talentu a může nahradit George (Russella), zatímco Kimi končí kariéru, takže existují možnosti. Doufám, že se to během týdne rozhodne," řekl šéf týmu Red Bull, Christian Horner.

Chráněnci Red Bullu může pomoci, že nový generální ředitel a šéf týmu Williams, Jost Capito, má z období šéfování Volkswagen ve WRC vazby na rakouského výrobce energetických nápojů, který tým sponzoroval. Cesta do týmu používajícího motory Mercedes prý ale může být neprůchodná.

"Velmi mu chceme najít místo, ale musíme doufat, že Mercedes nezablokuje jeho šanci získat sedačku ve Williamsu," pokračoval Horner. "Byla by velká škoda, kdyby jezdec doplatil na to, že patří k nám."

Ze strany Red Bullu to ale mohou být falešné signály, ani jeden z týmů prozatím zájem o Albona nepotvrdil. Mohlo by tedy jít o mediální masáž před oznámením, že Red Bull Albona umístí v jiné sérii a ponechá si ho jako svého rezervního jezdce.

Nizozemský šampion Formuli E by mohl najít cestu do F1. Foto: Mercedes

"Nikdy bych nezablokoval cestu někomu jako Alex Albon. Mně je také líto, že teď nemá místo," ohradil se Toto Wolff, šéf Mercedesu.

Jenže Wolff možná už má plán, jak ve Williamsu nahradí jednoho chráněnce Mercedesu druhým. Dalším často skloňovaným jménem se totiž v padoku stal Nyck de Vries. Jezdci je 26 let, v roce 2019 přišel o místo v juniorském programu McLarenu, po čemž se ho ale ujal Wolff, dal mu místo v týmu německé automobilky ve Formuli E a dnes je z něj čerstvý šampion této série. Mercedes však již oznámil, že s elektrickou sérií příští rok končí.

"Přiznám se, že jsem nerozhodný," řekl Wolff. "Nyck má na další rok jisté místo ve Formuli E, kde je důležitou součástí našeho týmu, ale moc rád bych ho viděl závodit ve F1."

Pokud se tedy Alfa Romeo skutečně rozloučí s oběma svými současnými jezdci, případně si Itala Giovinazziho nechá jako testovacího jezdce a De Vries skutečně nahradí ve Williamsu Russella a Russell půjde do Mercedesu, v Alfa Romeo by se příští rok mohli potkat Albon a Valtteri Bottas.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull