Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F2 a F3 se vrátí ke starým pořádkům

F2 a F3 se vrátí ke starým pořádkům

Společné víkendy, dva závody

V minulosti jsme mohli vídat formuli 2 a FIA F3 v rámci doprovodných programů velkých cen formule 1 společně. Pro letošní sezonu ale došlo ve snaze snížit týmům náklady k rozdělení obou seriálů a každý z nich doprovázel F1 o jiných závodních víkendech než ten druhý. Výjimkou byla pouze Velká cena Ruska. Zde se sice měla původně představit pouze F2, po zrušení podniku v Austinu zde ale nastoupila i FIA F3. Letos jsme rovněž mohli u obou sérií vidět nový formát víkendu. Jeho součástí byly místo dřívějších dvou závodů hned tři.

Nyní je ale jasné, že tato změna vydrží pouze jednu sezonu. Od roku 2022 se totiž oba šampionáty vracejí k dřívější podobě závodního víkendu. Jak formule 2, tak FIA F3 budou F1 opět doprovázet společně a každý víkend absolvují pouze dva závody.

"Letos jsme zavedli nový formát a zejména kvůli nákladům jsme se rozhodli, že F2 a F3 pojedou zvlášť. To se ukázalo jako efektivní. Ze sportovního hlediska fungoval formát docela dobře, ale došlo nám, že pauzy mezi jednotlivými podniky jsou příliš dlouhé. To není ideální pro jezdce, pro týmy a ani pro fanoušky. Vedle toho chtěli různé zainteresované osoby vidět F1, F2 a F3 znovu společně. Spolu s FIA jsme to důkladně zvážili a rozhodli se podle toho upravit sportovní pravidla," vysvětluje změnu výkonný ředitel F2 a FIA F3 Bruno Michel.

Závody FIA F3 se budou znovu konat o stejných víkendech jako závody F2. Foto: FIA F3



Michel rovněž přiznává, že v důsledku návratu k původnímu formátu vzrostou stájím logistické náklady. Věří ale, že celkově nebude zvýšení nákladů tak velké.

"Ekonomická situace je lepší. Musíme pochopit, že rozdíl v nákladech nebude nijak významný. Bude to jiné u logistických nákladů, protože se uskuteční více podniků než letos. V případě F3 bylo možné pořádat tři závody za víkend. U F2 to ale bylo velice obtížné, protože stále omezujeme počet lidí na jeden tým, abychom snížili náklady. Musíme s tím být opatrní. Myslíme si, že z hlediska nákladů nebude rozdíl tak velký a že to bude pro formuli 2 dobré," dodává.

Závodní formát ale přece jen nebude zcela stejný jako dříve. Zatímco v minulosti se konaly hlavní závody v sobotu a v neděli přišly na řadu sprinty, příští rok tomu bude naopak. Sprintová klání uvidíme už v sobotu a štědřeji hodnocené hlavní závody se budou konat v neděli před velkou cenou F1. Do hlavních závodů budou piloti vyrážet čistě podle výsledků kvalifikace bez jakéhokoli otáčení pořadím. Co se sprintů týče, ve F2 dojde na startu k otočení nejrychlejší desítky z kvalifikace a ve FIA F3 k otočení nejlepší dvanáctky.

Zdroj: Motorsport, Formula Scout, úvodní foto: Bahrain International Circuit